2024. április 27. - Zita

Vajda Gergely ugrik be Salzburgban Eötvös Péter helyett

A kisebb betegséggel bajlódó Eötvös Péter helyett Vajda Gergely vezényli szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok Bartók-estjét, amelyen a zeneszerző egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik.
2008. augusztus 22. péntek 17:36 - Hírextra
Vajda Gergely az MTI-nek elmondta: mint már oly sokszor, a próbaidőszakot asszisztensként végigdolgozta Eötvössel. Így nem okozhat különösebb problémát számára a beugrás, de természetesen még próbálnia kell a Bécsi Filharmonikusokkal és a szólistákkal, ezért már pénteken elutazott Budapestről.

Johan Simons holland rendező egyébként nagyvárosi környezetbe helyezte az előadást, amelyen a Cantata profana is elhangzik, a Wiener Staatsoper kórusának tagjai így ablakokból énekelnek majd.

A kékszakállú herceg vára magyarul hangzik el Falk Struckmann és Michelle DeYoung tolmácsolásában, a prológot André Jung mondja el. A szöveget németül és angolul is olvashatja a közönség a Festspielhausban.

Vajda Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Béla klarinét- és Lukács Ervin karmester-hallgatójaként diplomázott. Zeneszerzést Kocsár Miklós növendékeként, valamint magán úton Eötvös Péternél, Tihanyi Lászlónál, Sári Józsefnél és Jeney Zoltánnál tanult. Tanulmányai során különböző produkciókban volt Eötvös Péter asszisztense, és részt vett több nemzetközi karmesterkurzusán is.

Vajda Gergely jelenleg az Egyesült Államokban, Portlandben dolgozik, oda utazik vissza vasárnap. Előzőleg az Oregon Symphony Orchestra első karmestere volt. 2002 őszétől a Milwaukee Symphony Orchestra asszisztens karmestereként működött.

Azt megelőzően Magyarországon a budapesti Új Színház zenei vezetője, a Művészetek Völgye fesztivál szervezője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, a Forrás Kamarazenei Műhely tagja, a Brass in the Five együttes művészeti vezetője, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar másodkarmestere, klarinétosként a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint az osztrák-magyar Haydn Zenekar állandó zenésze volt.

Meghívást kapott mások mellett az Philadelphia Orchestra, az Opera de Montreal, a Montreal Symphony, az Atlanta Opera, az Ensemble Intercontemporain, a Saint Paul Chamber Orchestra, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Klangforum Wien együttesekhez.

Kompozíciói elhangzottak a Ciné muet en concert (MAGYart, Musée du Louvre, Párizs), a Centre Achantes, a Budapesti Őszi Fesztivál, valamint a Making New Waves Fesztivál, a Hangszemle, a Korunk Zenéje, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió különböző rendezvényein, egyebek mellett Londonban, Berlinben, Freiburgban, Saarbrückenben, Marseille-ben, Utrechtben is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását