2024. május 7. - Gizella

Nyitni kell a fiatalok felé

A Magyar Írószövetségnek a fiatal alkotók felé kell nyitnia, mert ez a hatékony működés és a továbbélés kulcsa - mondta Kalász Márton, a szövetség leköszönő elnöke az MTI-nek.
2007. szeptember 20. csütörtök 09:53 - Hírextra

A hat éven, azaz két cikluson át elnöklő költő úgy vélte, az írószövetség valós működésének és megerősítésének feltétele, hogy a fiatal alkotók gondolkodása is beépüljön a szervezet működésébe.
"Az írószövetség pályamódosításában a fiataloknak szerepet kell adni" - hangsúlyozta Kalász Márton, hozzátéve, hogy a fiatal tehetségek szempontjából a magyar irodalom ritka és szerencsés időszakát éli csaknem két évtizede.

Megjegyezte, hogy a támogatások csökkenése miatt kiélezett a helyzet a művészeti szervezeteknél, a fiatalok azonban jobban érzékelik a globális változásokat, így a következő években az írószövetség próbája lesz, hogy az új gondolkodás mennyire tud beépülni.

Az írószövetség nem érdekvédelmi egyesülés, az anyagi problémák miatt kevés támogatást tud nyújtani, jelenleg csak reprezentatív szervezet, amelyeknek azonban "lejárt az ideje" - mutatott rá az elnök.

Kalász Márton 2001 decembere óta tölti be a Magyar Írószövetség elnöki posztját. 2004-ben újraválasztották, mandátuma ez év végén jár le, a tisztújítás szeptember 22-én lesz.

Az elnök pályája kudarcaként a 2004-es és a tavaly október 23-a utáni kilépési hullámokat említette. A három évvel ezelőtti, Döbrentei Kornél beszéde után Parti Nagy Lajos kilépésével kezdődött feszültség, valamint a tavalyi, a miniszterelnök őszödi beszédével kapcsolatos írószövetségi állásfoglalás által generált kilépések után csak a támogatások elvonása ültette ismét egy asztalhoz a feleket - idézte fel.

Az írószövetségnek nem politikai megfontolásból, hanem társadalmi felelőssége miatt kellett ezekben az esetekben úgy reagálnia, ahogy tette - mondta Kalász Márton.

Sikerei közül elsősorban azt említette, hogy a csaknem fél évszázados múltra visszatekintő szervezet egyáltalán "túlélte" a több mint 150 tag kilépését, valamint a központi támogatások drasztikus csökkentését. Kiemelte a képzőművészeti szervezetekkel ápolt jó kapcsolatot, a Magyar Tudományos Akadémián a magyar kultúra érdekében rendezett vitasorozatot, s az irodalom sikerének nevezte az Ünnepi Könyvhét töretlen sikerét.

A Magyar Írószövetségnek a jövőben be kell kapcsolódnia a kultúratámogatás megoldásának keresésébe, a nemzeti értékek képviseletét fel kell vállalnia, a társadalmi konszenzust értelmeznie és követnie kell, de a máshogy gondolkodók felé is nyitottnak kell lenni, ugyanakkor el kell zárkóznia a szélsőségektől - sorolta Kalász Márton.

Elmondta: a hat évi elnöklést némileg megsínylette költői pályafutása, így a jövőben az írásnak szenteli idejét. Egy tízhónapos pályázatnak köszönhetően az 1960-as és 1980-as évek között Németországban töltött éveinek élményeit írja meg egy esszékötetben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását