2024. április 27. - Zita

Részlegesen privatizálják a Mavirt

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részleges privatizációja mellett döntött a kormány az Új tulajdonosi program keretében - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján.
2008. augusztus 22. péntek 12:12 - Hírextra
A Mavir tulajdonrészének eladása 2010. március 31-ig fokozatosan történik, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül - közölte a szóvivő. Hozzátette: az igazságügyi és rendészeti miniszternek lesz a feladata, hogy december 31-ig kidolgozza azokat a jogi megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a Mavirban senki ne rendelkezhessen a villamosenergia-piaci versenyt veszélyeztető befolyással.

Budai Bernadett azt mondta: a döntés célja, hogy a rendszerirányítási tevékenység váljon függetlenné a Magyar Villamos Művektől (MVM) , ugyanakkor egyetlen piaci szereplő se szerezhessen meghatározó befolyást a Mavirban.

Mint mondta, jelenleg a rendszerirányító az MVM tulajdonában van, ami piaci túlsúllyal és ezáltal a piaci verseny csorbításával jár, ezt pedig a lakosság érezheti meg az indokolatlanul magas áramárakban.

Budai Bernadett közölte: a Mavir kiegyensúlyozott működésének megőrzése és az értékvesztés elkerülése érdekében a vállalat privatizációja csak fokozatosan, több lépésben történhet.
Ha egyszerre értékesítené a kormány az egész Mavirt, az jelentősen leértékelhetné a részvények értékét - vélekedett a szóvivő.

Közölte: a döntés alapján a villamos művek részesedésének a Mavirban 50 százalék plusz egy szavazat alá kell csökkennie, de nem lehet kevesebb, mint 25 százalék plusz egy szavazat.
Budai Bernadett elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir egyike lesz azoknak a vállalatoknak, amelyeket a kormány bevon az Új tulajdonosi programba.

A kormányszóvivő azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök februárban azért hirdette meg a programot, hogy azok is tulajdonhoz jussanak, akiknek erre korábban nem volt lehetőségük, és akik a tulajdonszerzéssel elindulhatnak a polgárosodás útján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását