2024. május 6. - Ivett, Frida

Őssejtek segítségével tölthetik fel a vérkészleteket

Embrionális őssejtekből nagy mennyiségben tudnak vörösvértesteket előállítani, ezáltal véradóktól független vérkészletet biztosítani újonnan kifejlesztett módszerükkel amerikai kutatók - olvasható a Blood című szakfolyóirat online kiadásában.
2008. augusztus 22. péntek 07:55 - Hírextra
A massachusettsi székhelyű Advanced Cell Technology elnevezésű biotechnológiai vállalat szakemberei tanulmányukban leírják, hogy az őssejtekből előállított sejtek a laboratóriumi tesztek során úgy viselkedtek, mint a természetes vörösvértestek. A vörösvértestek szállítják az oxigént az emberi szervezetben, ezért kulcsfontosságú ez az alkotórész a vérátömlesztésnél.

A kutatócsoport úgy véli, eljárásukkal nagy mennyiségben gyártható majd nullás, Rh-negatív, "univerzális donor" vörösvértest-transzfúzió. Az őssejtekből előállított sejtek és szövetek átültetésénél problémát jelent, hogy a befogadó immunrendszere kilökheti az idegenként felismert anyagot. Ez alól kivétel a vörösvértest, amelynek nincs sejtmagja - állítja Robert Lanza, a cég tudományos igazgatója. "Nem kell attól tartani, hogy a DNS összezavarodik" - tette hozzá.

A tudományos igazgató közlése szerint az Illinois-i Egyetem és a Mayo Klinika kutatóival együttműködve a biotechnológusok egy szokványos hatüreges laboratóriumi lapkán lévő őssejtmennyiségből százmilliárd vörösvértestet termeltek.

Az még bizonytalan, hogy az így előállított vörösvértestek elég hosszú ideig élnek-e az emberi testben természetes megfelelőikhez viszonyítva, amelyeknek 120 nap az átlagos élettartama.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását