2024. május 12. - Pongrác

Magántitok megsértése miatt feljelentést tett Helmeczy László

A Baráth Miklóssal folytatott beszélgetések nyilvánosságra hozatala miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen Helmeczy László ügyvéd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen. A Hír TV-s drogüggyel kapcsolatba hozott ügyvéd azt állítja, a besz
2008. augusztus 21. csütörtök 13:52 - Hírextra
Az ügyvéd feljelentésében - amelyet csütörtökön eljuttatott az MTI-hez is - azt írta: Baráth Miklós május 10-én, szombaton kereste meg irodájában, Tóth Viktor kérésére és megbízásából. Arról, hogy Baráth Miklóssal folytatott beszélgetéseit rögzítették, és az így megszerzett magántitkot a Hír TV és más sajtóorgánumok továbbítják, csak az ügy kipattanása, augusztus 1-je után szerzett tudomást.

Helmeczy László hozzátette: Baráth Miklós nyilatkozatából tudja, hogy a Hír TV technikusa, munkatársai biztosították a hangfelvevő berendezést Baráth Miklósnak, és a felvételeket is átjátszották saját számítógépükre, a hanganyagot pedig manipulálva sugározzák.

Hangsúlyozta: a három beszélgetés nyilvánosságra hozott felvételéből egyértelműen kiderül, hogy minden esetben ügyvédi minőségben tárgyalt Baráth Miklóssal, így a beszélgetések az ügyvédi titok tárgyát képezik, a titoktartás alól pedig megbízói adhatnak felmentést. A rögzített beszélgetések nyilvánosságra hozatalához azonban sem ügyfelei, sem ő nem járult hozzá.

Az, hogy "a Hír TV és a Magyar Nemzet általam ismeretlen munkatársai, megbízottai" az ügyvédi titoknak és ezáltal magántitoknak minősülő beszélgetésemet Baráth Miklóssal rögzíttették, a felvételt továbbítják, felhasználják, álláspontom szerint megvalósítja a "bűnszövetségben, jelentős érdeksérelmet okozó magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette alapos gyanúját", amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés - írta az ügyvéd.

Hozzátette: a fenti cselekményt Baráth Miklós nem egyedül követte el, "megvoltak a társtettesei, bűnsegédei, felbujtói".

Az ügyvéd - tekintettel arra, hogy a bűncselekményt Nyíregyházán követték el - a szabolcsi főügyészségen tett feljelentést.

Az MTI érdeklődésére Kovács András megyei főügyész megerősítette, hogy megkapták az ügyvéd feljelentését. Mint mondta, a főügyészségnek három napja van arra, hogy döntsön a feljelentés alapján nyomozás elrendeléséről, a feljelentés elutasításáról, esetleg arról, hogy más illetékes szervnek továbbítja a feljelentést.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV augusztus 1-jén azt közölte: kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után a miniszter közleményt adott ki, amely szerint a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás "bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját".

Két hete Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen az állítólagos drogdílerrel, Baráth Miklóssal folytatott beszélgetés hallható. Ez szerinte azt igazolja, hogy Baráth kereste meg őt, illetve megbízóját. Néhány nappal később pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen ártatlansága alátámasztására, bizonyítékként leadta mobiltelefonját.

Baráth azonban azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen "kellemetlen" ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.

Ihász Sándor fővárosi főügyész múlt héten közölte az MTI-vel: a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád miatt nyomoz az egyik Hír TV-s riporter, valamint Helmeczy László ügyvéd egy korábbi, feljelentésnek minősülő bejelentése alapján; gyanúsítottat még nem hallgattak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását