2024. május 8. - Mihály

Ünnep-összefoglaló

Összefogást és az állam szerepének fontosságát hangoztatták a szónokok az augusztus 20-i nemzeti ünnepségeken szerte az országban és a határon túl.
2008. augusztus 20. szerda 21:25 - Hírextra
Sólyom László köztársasági elnök a Parlamentben azt mondta, az állami kitüntetések átadásával azt demonstrálhatják, vannak olyan értékek, amelyekkel a magyar állam azonosul, és kifejezi elismerését az értékek létrehozóinak.

Az államfő arra hívta fel a figyelmet, Szent István művét a magyarság ezer év óta visszahívja, visszakívánja, és ma is az ő munkájából merítenek erőt.

Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke arra figyelmeztetett, hogy a XXI. század kihívásai közepette a nemzet sikerének kulcsa csak az összefogás, az együttműködés lehet, ezért azt kell nézni, ami összeköt, nem pedig azt, ami szétválaszt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kisebbségekért Díj átadásán nemzetpolitikai tekintetben a felelős, a megegyezést kereső patriotizmus mellett foglalt állást.

A kormányfő azt hangoztatta, hogy a "radikális nemzetieskedő kivagyiságot" sokkal kevesebbre tartják a határon túl is, mint a felelős, együttműködést kereső patriotizmust.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az ünnep alkalmából ugyancsak kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át. A szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medencében egyedül Szent Istvánnak sikerült életképes államot alapítania, és nemzetet, országot teremtenie.

Amíg Magyarországon iskola lesz, addig Szent Istvánt tanítani fogják - hangoztatta az oktatatási miniszter.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is azt emelte ki, hogy mindenkivel össze kell fogni, akivel lehet, hogy újrateremtsék azt az államot, amit Szent István alapított.

A Fidesz alelnöke szerint ma az állam nem látja el alapfeladatait, és nem teremt biztonságot, pedig, mint mondta, sikeres Magyarország nem létezik erős, jól működő állam nélkül.
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Kalocsa SZDSZ-es polgármesterével együtt koszorúzott a helyi Szent István szobornál, és arról beszélt: a kereszténység, az európaiság és a magyarság hármasa együtt biztosíthatja a nemzet fennmaradását.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a balatonfüredi ünnepségen arra hívott fel, hogy az államnak a közösség szolgálatában kell állnia, mert csak az állam jelentheti a közösségek továbbélését biztosító szervezeti keretet.

Kovács László szocialista politikus, az Európai Bizottság biztosa Szikszón arra mutatott rá: Szent István államalapítása óta minden eredményt együtt sikerült elérni, ugyanakkor minden kudarc fő oka a széthúzás volt. A nemzeti ünnep a nemzeté kell, hogy legyen, és ezért augusztus 20-a legyen az egység ünnepe - tette hozzá.

Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilika előtti téren arról beszélt, e napon az első keresztény magyar királyra emlékezünk, aki pártfogását ma is kiterjeszti népére.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen az államalapító királyról a Kárpát-medencében, és a világ öt kontinensén élő magyar közösségek is megemlékeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását