2024. április 29. - Péter

Kisebbségekért Díj

A felelős, a megegyezést kereső patriotizmus mellett foglalt állást a nemzetpolitika tekintetében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Budapesten a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozata kitüntetései átadóján.
2008. augusztus 20. szerda 21:10 - Hírextra
A díjat idén tízen, köztük több szervezet kapta meg.A radikális nemzetieskedő kivagyiságot sokkal kevesebbre tartják a határon túl is, mint a felelős, együttműködést kereső patriotizmust - közölte a politikus a Külhoni Művészeti Fesztiválon a Várszínházban.

Gyurcsány Ferenc szerint a felelős patriotizmus sosem olyan látványos, mint a nagyotmondás, de az "öt perc hírnévnél" fontosabb a történelmi együttmaradásért cselekedni.

A kormányfő elmondta, hogy két évvel ezelőtt a határon túli magyarok képviselőivel arról állapodtak meg, hogy a be nem avatkozás politikáját folytatják a kölcsönös felelősség politikája mellett.
"Nagyon könnyű lenne itthonról, Budapestről megmondani, hogy mi a helyes politika Felvidéken, a Vajdaságban, Erdélyben, szórványban, Kárpátalján" - fogalmazott, utalva ugyanakkor arra, hogy mégsem lenne jó ezt a politikát követni.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy szórványtanácsot hoznak létre, mivel egyre növekszik a szórványban élők száma.Hozzáfűzte: a tanácsot azért hozzák létre, hogy megoszthassák a szórványban élő magyarok megmaradással kapcsolatos tapasztalatait.

A miniszterelnök azt mondta, a magyarság ereje abban rejlik, ha segíti minden polgára önmegvalósítását, vagyis azt, hogy a nemzet minden tagja az legyen, ami lenni akar.
Ahhoz bátorság kell, hogy mindenki saját választása szerint élhesse meg nemzeti identitását, kulturális, politikai vagy vallási meggyőződését, életmódját.

Nem hiszem, hogy az erős és egységes állam, a színes nemzet, a sokszínű polgári sokaság igénye ellentétben állna egymással, hosszú távon ezek inkább feltételezik egymást - közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint érdemes augusztus 20-át az államalapítás ünnepe mellett a nyugodt, békés, türelmes nemzeti összetartozás ünnepévé is tenni.

A Kisebbségekért Díjat azok a külhoni magyarok kapták meg, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a nemzeti identitás, a magyar kultúra megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

A díjat Gyurcsány Ferenc és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára adta át.
A díjat idén Bendász Dániel, a Munkácsi Görög Katolikus Püspökség Beregszászi Magyar Esperesi Kerület főesperese, a segesvári Gaudeamus Alapítvány, Gálfalvy György író, szerkesztő, a Látó irodalmi folyóirat nemrég nyugdíjba vonult alapító tagja, főszerkesztője, Kántor Lajos, a Korunk című folyóirat 2008-ban nyugdíjba vonult főszerkesztője, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja, Németh Ilona képzőművész, illusztrátor, Pátkai J. Róbert nyugalmazott evangélikus püspök, a Tanyaszínház Polgárok Egyesülete, a szomosújvári Téka Alapítvány, valamint Várady Béla, a kassai Thália Színház nyugalmazott színművésze kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását