2024. május 3. - Tímea, Irma

Két gén

Két, az agyi idegsejtek aktivitását befolyásoló gén kulcsszerepet játszhat abban, kialakul-e a bipoláris zavar, amelyben a depresszió és a mániákus viselkedés drámai szélsőségei között ingadozik a páciens - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Ge
2008. augusztus 20. szerda 15:06 - Hírextra
A kutatók 10.596 ember genomját tanulmányozták főként Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból. A vizsgálatban részt vevők közül 4387-en a mániás-depresszióként is ismert bipoláris zavarban szenvedtek.

A bipoláris zavarral élő emberek körében nagyobb valószínűséggel fordult elő két gén (az ANK3 és a CACNA1C jelű) meghatározott változata. A két gén által kódolt fehérjék részt vesznek a nátrium- és kalciumionok agyi neuronok sejthártyáján át történő mozgásának szabályozásában, ami az idegsejtek aktivitását befolyásolja.

"A legfontosabb mindebből, hogy megtudhatjuk, az agy mely kémiai anyagai és folyamatai játszanak szerepet a bipoláris zavarban" - mondta tanulmányukról Nick Craddock, a kutatás egyik vezetője, a brit Cardiffi Egyetem munkatársa.

Az extrém hangulatváltozásokkal jellemezhető rendellenesség a felnőtt lakosság 1-3 százalékát érinti. Gyakran megfigyelhető a családon belüli halmozódása. A most közzétett tanulmány az eddigi legnagyobb méretű genetikai elemzés, amely a zavar hátterét kereste.

A kutatók szerint az agyi neuronok megfelelő működése a nátrium- és a kálciumionok közti finom egyensúlyon múlik, és részben az ionáramlás zavara válthatja ki a bipoláris rendellenességet.
Craddock hangsúlyozta, hogy a két génváltozat azonosítása nem segíti az egyén kockázatának felmérését, mert sok, a bipoláris zavar tüneteit nem mutató személy hordozza ezen módosulatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását