2024. április 16. - Csongor

A MÚOSZ csak az eljárások lezárulta után nyilatkozik

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tartja magát korábbi közléséhez, és csak a vizsgálatok lezárulta után foglal állást a Hír TV-s drogüggyel kapcsolatban - nyilatkozta az MTI megkeresésére szerdán Eötvös Pál elnök, akit előző nap nyílt levélbe
2008. augusztus 20. szerda 17:26 - Hírextra
"Fogalmunk sincs, hogy kinek van igazsága vagy részigazsága az ügyben" - mondta a szakmai szervezet első embere, hozzátéve, "nem hinni szeretnénk valamiben, hanem tudni, hogy mi az igazság". Az ügyben több szálon jelenleg is folyik vizsgálat - emlékeztetett.

Szavai szerint amennyiben sajtóetikai ügyről van szó, akkor a MÚOSZ etikai bizottságához fordulhat Helmeczy László, "ha politikai ügyről van szó, akkor ez egy más kérdés".

Helmeczy László azt kérte az Eötvös Pálnak írt keddi levelében: az elnök és a MÚOSZ lépjen fel azért, hogy az általa az üggyel kapcsolatban jelzett törvénytelenségek "ne maradhassanak következmények nélkül a tisztességes magyar újságírók és az újságírás érdekében".

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV augusztus 1-jén azt közölte: kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után a miniszter közleményt adott ki, amely szerint a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás "bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját".

Két hete Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen az állítólagos drogdílerrel, Baráth Miklóssal folytatott beszélgetés hallható. Ez szerinte azt igazolja, hogy Baráth kereste meg őt, illetve megbízóját. Néhány nappal később pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen ártatlansága alátámasztására bizonyítékként leadta mobiltelefonját.

Baráth azonban azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen "kellemetlen" ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.
Ihász Sándor fővárosi főügyész múlt héten közölte az MTI-vel: a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád miatt nyomoz az egyik Hír TV-s riporter, valamint Helmeczy László ügyvéd egy korábbi, feljelentésnek minősülő bejelentése alapján; gyanúsítottat még nem hallgattak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását