2024. május 3. - Tímea, Irma

Megtartották a tisztavatás főpróbáját

Kedden megtartották az augusztus 20-ai tisztavatás főpróbáját a Hősök terén; a rendezvény fő látványossága, hogy a Magyar Honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékben repülnek át a tér felett.
2008. augusztus 19. kedd 12:40 - Hírextra
A főpróbán is átrepültek a főváros, illetve a Hősök tere felett a honvédség légi járművei, köztük An-26-os szállítógépek, amelyeket L-39-es kiképzőgépek és MiG-29-es vadászgépek kísértek, Gripen vadászrepülőgépek valamint Mi-24-es Mi-8-as szállító, helikopterek. A Hősök tere felett mintegy 150-200 méter magasan repülnek el a légi járművek.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szerdai rendezvény 8.45-kor kezdődik: a katonazenekarok zenés ébresztővel köszöntik a budapestieket. A tíz zenekar az Andrássy úton vonul végig az Oktogontól a Hősök teréig.
A közjogi méltóságok - köztük a köztársasági elnök - a Vajdahunyad várában gyülekeznek, ahol megtekintik a Magyar Honvédség 160 évét bemutató kiállítást, amelyet a nagyközönség figyelmébe is ajánlanak.

A tisztavatás 10 órakor kezdődik a Hősök terén, ahol a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) végzett 59 honvédtisztet és 51 rendőrtisztet avatják fel. Utóbbiak határőrhallgatóként kezdték meg tanulmányaikat. Miután a határőrség már a rendőrség része, ezért rendőrként fejezték be az egyetemet. A szóvivő hozzátette, hogy a határrendészeti képzés megszűnik az egyetemen, és a rendőrtiszti főiskolára kerül át.

A frissen avatott tisztek által aláírt fogadalomtétel szövegét a köztársasági elnöknek adják majd át.
Új eleme a tisztavatásnak, hogy az egyik avatott katona a tiszttársai nevében megkoszorúzza az ismeretlen katona sírjaként közismert Hősök Emlékkövét.

Bocskai István kiemelte azt is, hogy a tisztavatást követően a katonazenekarok 11 és 12 óra között térzenével szórakoztatják a közönséget, majd délben, a 160 éves Magyar Honvédség előtti tisztelgésül zenés őrségváltás lesz a Hősök Emlékkövénél.

A téren kiállítják azokat a technikai eszközöket, amelyeket a honvédség jelenleg használ.
Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly "költöztették át" a Kossuth térről a Hősök terére.

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-ai tisztavatáson már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket a katonák.

Bocskai István ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy tavaly "új hagyományteremtés" kezdődött a honvédségnél, és elsősorban azokat az elemeket szeretnék alkalmazni, amely a 160 éves Magyar Honvédség jelképrendszerét és az ahhoz kapcsolódó formaiságot jeleníti meg.

Utalt arra is, hogy a korona másolata csak 1998 óta volt jelen a tisztavatásokkor és kiemelte azt is, hogy a dualizmus korában sem a szent koronára esküdtek fel a katonák, hanem az ország alkotmányára és törvényeire, valamint a kormányzóra.

Hangsúlyozta: miután Magyarország államformája nem királyság, hanem köztársaság, ezért a korona egy a történelmet kifejező múzeumi ereklye. Új elemként a Hősök Emlékkövének megkoszorúzása jelképezi majd a honvédség 160 éves múltját.

A honvédelmi miniszter már tavaly felvetette, hogy lát esélyt egy komolyabb katonai díszszemle megrendezésére az Andrássy úton. Szekeres Imre akkor azt mondta, hogy véleménye szerint ha a honvédség társadalmi tekintélye lehetővé teszi, akkor előbb-utóbb díszszemlét tartanak a belvárosból a Hősök terére vezető sugárúton.

Ezzel kapcsolatban Bocskai István azt mondta: szeretnék ez ügyben megismerni az emberek véleményét. Eddig pozitív a visszajelzés, ugyanis egy nagyobb mintavételű közvélemény-kutatás során megkérdezték ezt, és kiderült, hogy az emberek 3/4-e szívesen venne egy ilyen parádét.
Emlékeztetett, hogy a hétvégén megrendezett kecskeméti repülőnapra 110 ezren voltak kíváncsiak, amely szintén pozitív visszajelzés.

Egy nagyszabású budapesti katonai díszszemléről azonban még nem született döntés - jelentette ki a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását