2024. március 29. - Auguszta

Értelmiségiek az egészségügyi reform mellett

Száztizenhét értelmiségi, újságíró, közgazdász vasárnap nyilatkozatban kérte az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozókat: ne akadályozzák az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és ugyanakkor igazságosabbá tételére irányuló próbálkozásokat.
2007. december 16. vasárnap 17:02 - Hírextra
Szerdán a társadalombiztosítás reformját megfogalmazó törvénytervezet elutasítását kérte a kormánypárti képviselőktől közel másfél száz értelmiségi, politikai közszereplő, szakszervezeti vezető.

A Válaszút címet viselő állásfoglalás egyebek között leszögezte: szükség lenne a magyar egészségügyben reformra, "hiszen a magyarországi egészségügyi rendszer korrupt, hatástalan, a magyarországi honpolgárok testi állapota borzalmas, várható életkora alacsony - ráadásul mindez semmivé teszi hazánk gazdasági és kulturális fejlődésének esélyeit". De szükségesnek tartják, hogy az átalakítás folyamatát "nyitott, demokratikus, konstruktív, társadalmi vita" vezesse be.

Az állásfoglalást aláírta többek között Ferge Zsuzsa szociológus, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Krausz Tamás történész, az MSZP Baloldali Tömörülésének képviselője, Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, valamint Tamás Gáspár Miklós filozófus.

Az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozók állásfoglalására vasárnap száztizenhét értelmiségi reagált nyilatkozatban.

Ebben azt írták: bár a reformtörvény ellen tiltakozók elismerik nyilatkozatukban, hogy a magyar egészségügy "borzalmas állapotban van", "mégis szembeszegülnek azzal a törekvéssel, hogy átalakítsuk azt az intézményrendszert, amely évtizedek óta újratermeli ezeket az állapotokat".

"Ne tegyenek úgy, mintha ma nem szelektálna az egészségügyi rendszer ember és ember, tehetősebbek és elesettek, jól szituáltak és periférián tengődők között" - írták, hozzátéve: "önök sem tagadhatják, hogy a hivatalban lévő kormány számos intézkedése ezeknek a különbségeknek a mérséklésére is irányul".

Arra kérték a tiltakozókat, "idézzék fel, mi mindent tárt fel a magyar társadalomtudomány és művészet arról, hogy miként tartja kiszolgáltatottságban az embereket az államelvű berendezkedés, és ne akadályozzák azokat a próbálkozásokat, amelyek az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és ugyanakkor igazságosabbá tételére irányulnak. Ne álljanak annak a rendszernek a pártjára, amely az egészségügy válságának okozója".

A nyilatkozatot többek között aláírta Bauer Tamás, Békési László, Bokros Lajos, Liska Tibor közgazdászok, Ormos Mária történész, Halmai Gábor alkotmányjogász.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását