2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Közös nagydíj a bonchidai restaurálóknak

Az Europa Nostra és az Európai Unió közös nagydíját kapták meg a romániai bonchidai Bánffy-kastély restaurálói, akik először vehették át az újonnan alapított kitüntetést.
2008. augusztus 19. kedd 20:10 - Hírextra
Az ünnepi átadáson részt vett Fejérdy Tamás, a magyar Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese is, aki az MTI-nek elmondta: ez a díj kifejezi az egész európai közösség elismerését.

A KÖH vezetője emlékeztetett: az Európai Unió és az Eurpa Nostra közös örökségi díjai között az idén először hirdették meg ezt a kitüntetést, amit a bonchidai kastély restaurálását végző Nemzetközi Épített Örökség Helyreállító és Szakképző Központ vezetői vehették át.

A kitüntetés azt díjazza, hogy 2001 óta a kiemelkedő értékű műemlékek sorába tartozó Bánffy-kastély restaurálását egyben szakemberképzésre használták fel a helyreállítás kezdeményezői. Tizenhárom ország 800 fiatalja a műemlék helyreállítását végezte, miközben kéthetes kurzusok keretében a kőműves, a kőfaragó és az ács szakma rejtélyeit tanulták szakemberektől.

Ennek a programnak az igazi jelentősége a szűkebb régió keretében mutatkozik meg - mondta Fejérdy, hiszen a képzésre nem csak romániai, hanem a környező országokból - így Magyarországról is - is érkeztek többször fiatalok.

A program EU-pályázatokat nyert el, amiben jelentős szerepe volt a KÖH-nek. A magyar fél hozzájárulásaként említhető még, hogy a Nemzeti Kulturális Alap lehetővé tette a restaurálást kezdeményező romániai Transylvania Trust Alapítványnak az uniós pályázatok önrészének finanszírozását.

Fejérdy becslése szerint eddig a kastély egynegyedét sikerült helyreállítani, ugyanis a főépület még restaurálásra vár. Hozzátette: nagy kérdés, hogy főként a parkja miatt Erdély Versailles-aként emlegetett kastély körüli zöldövezetet sikerül-e rekonstruálni, ugyanis a terület tulajdonjogilag fel van darabolva.

A KÖH vezetője örvendetesnek tartja, hogy mentalitásváltás ment végbe a helyi közösség tagjaiban, akik ráébredtek arra, hogy mekkora kincs birtokában vannak. A kastély 1944-ben rongálódott meg, amikor a németek visszavonuláskor felgyújtották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását