2024. május 16. - Mózes, Botond

Emlékfát állítottak a 2006-os vihar áldozatainak emlékére

Emlékfát állított a Budavári Önkormányzat a 2006. augusztus 20-i vihar áldozatainak emlékére hétfőn.
2008. augusztus 19. kedd 06:20 - Hírextra

A Bem rakparti emlékművet annak a fának a helyén állították fel, amely a viharban több emberre rádőlt, akik közül ketten életüket veszítették.


A műalkotás átadásán Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere elmondta: ez a hely már a tragédia pillanatában emlékhellyé vált, hiszen sokan már másnap mécseseket helyeztek el a fa csonkjánál.


Az emlékművön látható kettétört fa, a fészkét sirató madárpár és a rájuk magasból tekintő tündérarc egyszerre három dolgot jelképez: magát a tragédiát, a természet legyőzhetetlenségét, valamint az emberi felelősséget, hiszen "az ember nem csak áldozat volt, felelős is" - fogalmazott.
A polgármester hozzátette: egy show sem lehet olyan fontos, hogy ártatlan emberek életét veszélyeztesse.


Az emlékfa Kő Boldizsár szobrászművész alkotása.
A 2006. augusztus 20-i fővárosi tűzijáték alatt kitört vihar öt halálos áldozatot követelt, több százan pedig megsérültek.


Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján az idei ünneppel kapcsolatban közölte: az állami lobogó felvonásától kezdve a tűzijáték befejezéséig, vagyis amíg az állami ünnepségek tartanak, minden biztonsági intézkedést elemeztek, kinevezték a felelősöket, az esetleges vészhelyzetekre pedig kidolgozták a megfelelő terveket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását