2024. május 7. - Gizella

Csizmár: a családokat kell alkalmassá tenni a gyermekek megtartására

A gyermekvédelemben felhalmozódott tapasztalatok példát mutathatnak a szociálpolitikának a továbblépéshez - hívta fel a figyelmet Csizmár Gábor szakállamtitkár egy csütörtöki budapesti konferencián.
2007. szeptember 13. csütörtök 18:17 - Hírextra

A gyermekvédelmi törvény tíz évvel ezelőtti megalkotásával lezajlott egy paradigmaváltás, ami a szociálpolitikában lényegében napjainkban zajlik - mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a gyermekjóléti szolgálatok első országos konferenciáján tartott megnyitó előadásában.
Elmondta: a váltás lényege az volt, hogy a gyermekvédelem arra koncentrál, miként lehet a családban megtartani a gyermeket, azaz a családot próbálja alkalmassá tenni arra, hogy betöltse funkcióját, és biztonságos körülményeket teremtsen a gyermekek felneveléshez.

Az egyéb szociális területeken most történik meg a váltás, ami azt jelenti, hogy nem az intézményes ellátás fejlesztését tartják a fő kérdésnek, hanem azt, hogy minden rászoruló legalább azt a két alapszolgáltatást, az étkeztetést és a házi segítségnyújtást megkaphassa ott ahol él. "Erre kell a forrásokat, az energiát a szakmai és személyzeti lehetőségeket koncentrálni" - hangsúlyozta.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy az EU nagyon sok olyan programot támogat, ami a családok számára elérhető szolgáltatások fejlesztését, a szülők munkaerő-piacra jutását, az óvodák, bölcsődék, iskolák biztonságos, eredményes esélyteremtő működését, fejlesztését biztosítja. Példaként hozta fel, hogy amennyiben sikerül a gyermek napközbeni felügyeletét biztosítani, akkor a szülőknek megnyílik a lehetőség a munkavállalásra.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását