2024. április 28. - Valéria

Kicsit kisebb az ózonlyuk

2007-ben valamivel elmarad a 2006 évi rekordnagyságától az Antarktisz fölötti ózonlyuk - fejtette ki szerdán a Meteorológiai Világszervezet egyik szakértője.
2007. szeptember 12. szerda 23:17 - Hírextra

A sztratoszférában - 15 és 25 kilométer magasság között - a lyuk már most 23 millió négyzetkilométer nagyságú, de maximális kiterjedését rendszerint csak szeptember 20. és 25. között éri el - mondta el az AFP-nek az ENSZ égisze alatt működő meteorológiai szervezet szakértője, Geir Braathen. Tavaly az ózonlyuk maximális kiterjedése 29,5 millió négyzetkilométer volt, és szokatlanul hosszú ideig, négy hónapig fennmaradt.

Az ózonhiányos terület a déli féltekén a téli hidegben alakul ki, általában augusztus elején jelenik meg és november, illetve december közepe között "szívódik fel". "Mivel idén a sztratoszféra hőmérséklete egy kissé kevésbé hideg, előfordulhat, hogy az ózonlyuk is valamivel kisebb lesz" - fejtette ki Braathen az ózonréteg vasárnapi világnapja előtt.

Az oxigénből kialakuló ózonmolekula lehetővé teszi a Nap veszélyes ibolyántúli sugarainak megszűrését - ezek a sugarak ártanak a növényzetnek és bőrrákot okozhatnak az embereknél.
A földet védő ózonréteget különböző vegyipari termékek, főleg a klór és az aeroszolokban és hűtőgépekben használatos CFC gázok károsítják, ezért az utóbbiak használatát korlátozták az 1987 szeptember 16-án megkötött montreali egyezményben.

A montreali egyezményt aláíró országok képviselői a jövő héten ismét találkoznak a kanadai városban. Az egyik nagy vitatéma az ózonrétegre a CFC gázoknál is tízszerte károsabb HCFC gázok használata lesz - ezeket a vegyi anyagokat ugyanis a fejlődő országok ma még korlátozás nélkül alkalmazhatják hűtési rendszereikben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását