2024. április 23. - Béla

Egy müncheni áldozat özvegye Rogge-ot támadja

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és személy szerint annak jelenlegi elnökét, Jacques Rogge-ot támadta hétfőn az 1972-es müncheni olimpia idején végrehajtott terrorakció egyik izraeli áldozatának özvegye.
2008. augusztus 18. hétfő 17:40 - Hírextra
Anki Spitzer az országa pekingi nagykövetségén tartott megemlékezés során azt vetette az ötkarikás mozgalom első emberének a szemére, hogy nem hajlandó a tragikus esemény semmilyen hivatalos felidézésére.
    "Nem akarunk bosszút, csupán emlékezni akarunk" - mondta az özvegy, aki külön hangsúlyozta, hogy Rogge maga is részt vett a müncheni olimpián, vitorlásversenyzőként. Ugyanakkor a nagykövetségi ceremónián jelen volt Ralab Madzadele, az izraeli kormány egyetlen arab, sportért felelős minisztere.
    1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet hajtott végre túszszedő akciót a müncheni olimpiai faluban. A 18 órás drámának nyugatnémet kommandósok vetettek véget, de az akció során 11 izraeli sportoló, illetve sportvezető életét vesztette.
    Anki Spitzer férje, Andre az izraeli vívócsapat edzője volt, 27 évesen ölték meg. Felesége éveken át harcolt a német hatóságokkal, hogy elismerjék felelősségüket a sikertelen túszmentő akcióban. Az ő következetes fellépése vezetett oda, hogy 2003-ban a német kormány kárpótlást fizetett a müncheni áldozatok hozzátartozóinak.


Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását