2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MDF segítené a civil szervezetek finanszírozását

Civil bank létrehozását tarja szükségesnek az MDF annak érdekében, hogy a civil szervezeteknek a pénzintézet megelőlegezze a pályázatokon elnyert, ám utólag kifizetett összegeket. Erről Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője, a párt civil munkacs
2008. augusztus 18. hétfő 17:20 - Hírextra
Elmondta: az MDF a jelenlegi parlamenti ciklus egyik legfontosabb feladatának tartja az autonóm civil társadalom megerősítését. Ennek érdekében tesz javaslatot a civil bank megalapítására, amely 1,5-2 milliárd forintos tőkéjéből képes lenne megelőlegezni a civil szervezetek, alapítványok által elnyert, ám utófinanszírozott támogatásokat, vagy azok egy részét. Hozzátette: a civil szervezetek működését jelentősen nehezíti, hogy hiába nyernek egy-egy pályázaton, ha a forráshoz csak utólag jutnak hozzá, így azokat meg kell előlegezniük.

A demokrata fórum szerint a nyertesek a civil banktól előre lehívhatnák a támogatást, s a bank az elszámolás végén visszakapná ezt az összeget. Pettkó András nem gondolja, hogy a bank működtetése komoly költségeket okozna, mert mint mondta, Lengyelországban mindössze három személy végzi ezt a munkát.

Az MDF ugyanakkor kívánatosnak tartja, hogy a bankok is segítsék a civileket azzal, hogy ingyenessé teszik számukra a számlavezetést. Mint mondta, rengeteg olyan szerveződés működik, amelyik évente mindössze 80-100 ezer forintból gazdálkodik, s számukra a pénzintézetek által kért számlavezetési díj is erőn felüli terheket jelent.

A politikus ugyanakkor átláthatóbbá is tenné a rendszert, hiszen a több mint 75 ezer szervezet nagyjából harmada az, amelyik jól működik, másik harmada "vegetál", míg a fennmaradó rész szinte már nem is létezik. Pettkó András szerint tiszta lapot kellene teremteni: ugyanúgy, mint a vállalkozásoknál, a civil szervezeteknél is revíziót kellene tartani.

Így kiderülne, melyek azok a szervezetek, amelyek már régen nem működnek, s törölhetné őket a bíróság a nyilvántartásból - mondta egyebek mellett Pettkó András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását