2024. május 17. - Paszkál

A szabályozási ügynökségek jövőbeli stratégiája

Herczog Edit szocialista EP képviselő volt az Európai Parlament Költségvetési El-lenőrzési Bizottság 2008. július 15-i ülésén a Szabályozási Ügynökségek (Regulatory Agencies) intézményi vonatkozásainak jövőbeli rendezésére irányuló stratégiáról szóló véle
2008. július 16. szerda 11:32 - Hírextra
Az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága felkérte az Alkotmányügyi Bizottságot, mint illetékes Bizottságot, hogy állásfoglalásra irányuló indítványába foglalja bele a Bizottság megállapításait és javaslatait, melyek közül Herczog Edit csupán a legfon-tosabbakat emelte ki előadói beszédében.
Elöljáróban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a szabályozási ügynöksé-gek létrehozására, struktúrájára, működésére, valamint ellenőrzésére irányuló horizon-tális keret kialakítását célzó intézményközi megállapodásra tett javaslatot.

Rámutatott, hogy nagy az ügynökségek jelentősége az EU adminisztrációs szerkeze-tében, az EU intézményei között.

Figyelmeztetett annak fontosságára, hogy az ügynökségek működésének szabályossá-ga, a törvények betartása, valamint az ügynökségek teljesítménye és az eredményes pénzgazdálkodása adatai rendszeresen és szúrópróbaszerűen ellenőrzésre kerüljenek az Európai Számvevőszék, vagy független könyvvizsgáló által.

Fontosnak tartotta annak egyértelmű eldöntését, hogy a díjak, vagy befizetések részét képezzék-e az ügynökségek finanszírozásának, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Kiemelte, hogy folyamatosan értékelni kell a meglévő ügynökségek iránti közösségi igényt, s meg kell határozni azokat a kritériumokat, amelyek alapján eldönthető, hogy az egyes ügynökségek mikor teljesítették a létrehozásuk célját, s ennélfogva mikor kerüljön sor a végelszámolásukra.
Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményi fejlődésnek be kell várnia a Lisszaboni Egyezmény hatálybalépését.
Herczog Edit előterjesztését a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság egyhangúlag elfogadta.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását