2024. május 2. - Zsigmond

Többet adakoznak a jól iskolázottak

A felnőtt magyar lakosság körében a jobb anyagi körülmények között élők és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők az átlagnál nagyobb arányban adakoznak mind pénzben, mind természetben.
2009. szeptember 2. szerda 12:28 - HírExtra
A CEORG (Central European Opinion Group) együttműködés keretében végzett kutatás szerint tavaly a felnőtt magyar lakosság negyede adományozott pénzben, hetede adott természetbeni adományt, és tizede végzett önkéntes munkát.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés alapján a pénz- és természetbeni adományozók aránya az átlagosnál magasabb a vállalkozók, a biztos szavazók, a saját gazdasági helyzetüket jónak értékelők körében. Az adományozás lehetősége szintén nő az iskolai végzettség növekedésével. Míg az általános iskolát végzetteknek csupán 17 százaléka, addig az egyetemet végzettek 64 százaléka ad pénzt jótékony célokra. A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a magasabb iskolai végzettség magasabb jövedelmet is jelent, így ez a két tényező nagy mértékben összefügg.

Az adományozás harmadik változata, az önkéntes munka nem függ az iskolai végzettség szintjétől. Az általános és szakmunkás végzettséggel rendelkezők 7 százaléka, a gimnáziumot végzettek 9, a szakközépiskolát végzettek 12 százaléka végez önkéntes munkát. A főiskolát és egyetemet végzettek azonos arányban, 15-15 százalékban teszik ugyanezt.

A CEORG Csehország, Magyarország és Lengyelország egy-egy társadalom- és közvélemény-kutatással foglalkozó intézetének közös vállalkozása.

A most ismertetett tanulmány összehasonlította a lengyel és a magyar lakosság adakozó szándékát is. Az eredmény szerint Lengyelországban magasabb a pénz- és természetbeni adakozás aránya, mint a magyaroknál, önkéntes munkát viszont ritkábban végeznek: míg a felnőtt magyar lakosság 9 százaléka, addig a lengyel lakosságnak csupán 4 százaléka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását