2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az energiaforradalmárok már a spájzban vannak

A napokban készült el az új zenei generáció egyik legmarkánsabb csapatának, az ökotudatos szemléletet népszerűsítő Kaukázusnak legújabb videoklipje. A „Tartós Béke” című dal megfilmesítésének hátterét a 2008-as Critical Mass felvonulás adta.
2008. augusztus 17. vasárnap 12:04 - hirextra

Ahogy Kardos-Horváth János, a zenekar frontembere fogalmazott: „fővároson áttekerő, 85ezer fős tömeg békés felvonulásának egyértelmű üzenete volt: az energiaforradalmárok már a spájzban vannak”

A Kaukázus zenekar „Tartós Béke” című dalukhoz a nagyszabású kerékpáros esemény fordított dokumentálásával készítettek klipet. A környezettudatos banda új klipje azért is különleges, mert a csapatnak eddig kizárólag a rajongók készítettek – kézikamerás - klipeket. A „Tartós Béke” jó képekkel, jó fényekkel, jó szereplőkkel, jó helyszínekkel, jó hangulatban, kiváló operatőri és rendezői munkával készült klip.

„Óriási bringás tömeggel szemben, naplementében, a Lánchíd két oroszlánja között visszafelé énekelni egy dal refrénjét, úgy hogy közben két operatőr, azt röhögve veszi, közben a biciklisek csengetne, integetnek, már önmagában is egy egyedülálló kulturális performansz” - emlékeztek vissza a tagok a forgatásra.


Tartós kritikus tömeg

A klip üzenete azonban összetettebb. Kardos szerint a lehető legrövidebb időn belül, minden fogyasztói szinten alternatíva kell. Máshogyan kell viszonyulnunk a nagybetűs energiához és még másképpen az eddigi egyetlen, közös otthonunkhoz, a Földbolygóhoz. A modern társadalom a folyamatos fejlődésre épül, viszont ezt egyelőre kizárólag óriási káros-anyag kibocsátással képes megvalósítani. Ha pl. békés, baráti vagy családi bringázás közben elhúz mellettünk, egy náthás Süsüként füstöt okádó busz, akkor bizony jelenkori létélményt élünk át. Megtapasztaljuk, hogy ez a füst nem száll föl, ez leülepszik, megköt, vagy beépül a tüdőnkbe és kiül az arcunkra. Erre nehéz jövőt képzelni. Ezen változtatni kell.

Mint ismeretes a Kaukázus a „Szalai Éva” egyedi, limitált szériájú hanghordozóját, melyet a média képviselői, a Kaukázus-fanok illetve a gyűjtők kapták, az újrafelhasznált, azaz repapír analógiájára, újrafelhasznált és azt felülmatricázott cd-tokokba, azaz re:tokokba sokszorosították, ezzel is a mértéktelen hulladéktermelés megállítására hívva fel a figyelmet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását