2024. április 28. - Valéria

A természet legújabb meglepetése

Új madárfajt fedeztek föl amerikai kutatók az afrikai őserdőben. A Smithsonian Intézet ornitológusai egy, a biológiai sokszínűséggel foglalkozó program keretében fésülték át Gabon trópusi erdeit. Itt került a hálójukba egy vörös mellű énekesmadár.
2008. augusztus 17. vasárnap 16:47 - Hírextra
"Amikor először megláttam, mindjárt gyanakodni kezdtem, mert a külseje nem felelt meg egyetlen, az afrikai határozókönyvben szereplő, ilyen termetű madárénak sem - nyilatkozott Brian Schmidt madárszakértő. - Amikor azután minden nézetből összehasonlítottam a gyűjteményünkben szereplő többi fajjal, világossá vált, hogy különleges madárral van dolgunk."

Genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a csőrvégtől a farkáig 11 centiméter hosszú és 14 gramm tömegű madárka önálló fajt képvisel a rendszertanban. Az amerikai ornitológusok olajzöld hátú erdei vörösbegynek nevezték el, és a Stiphrornis pyrrholaemus latin nevet adták neki.

A faj hím egyedeinek a torka és a melle élénk narancsvörös, a hasuk sárga, a hátuk pedig olajzöld. Fejüket fekete tollak díszítik. A tojók színe hasonló, de tompább árnyalatú.

Az Európában honos vörösbegy (Erithacus rubecula) valamivel nagyobb afrikai rokonánál: átlagos testhossza 14 centiméter, tömege 20-25 gramm.

"Bár az expedíció célja nem az volt, hogy eddig ismeretlen fajokat fedezzünk föl, a gaboni lelet arról tanúskodik, hogy a természet még tartogat meglepetéseket a számunkra" - fogalmazott Schmidt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását