2024. április 24. - György

A külföldieket érdeklik a múzeumok

A csöndes szemlélődés mellett fakardvívásra, bölcsőben ringatózásra, papírparóka-próbára és hippi ruhákban fotózkodásra is lehetőségük nyílik azoknak, akik ellátogatnak a Sziget fesztivál Múzeumi Negyedébe. A szervezők szerint leginkább a külföldieket von
2008. augusztus 16. szombat 22:45 - Hírextra
Mint arról az MTI-nek szombaton több múzeum munkatársa is beszámolt, elsősorban külföldi fesztiválozók, németek, olaszok, franciák látogatnak el a negyedbe, és csupán 30 százalékban vannak magyar szigetlakók. Eredményként könyvelték el, hogy sokan érdeklődnek programjaik iránt a délutáni, valamint a késő esti órákban, a nagy koncertek előtt és után, és sokan jelezték: tervezik, hogy magukba a múzeumokba is ellátogatnak majd.

A Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezői embermagasságú asztalt pakoltak ki, hasonló méretű székekkel, mellette bölcső ringott, amelyben egy megtermett úriember cumizott helyes kis főkötőben. Elmondása szerint legszívesebben ki se kelne belőle, de több fáradt szigetlakó is szerette volna birtokba venni a bölcsőt, így rövid ringatózás után kikászálódott.

Az Aquincumi Múzeumnál nagy volt a készülődés, többnyire fiúk öltöztek be a sisakba, sodronyingbe, s kezükben fakarddal vívtak "életre-halálra" szóló párbajt.

Az egyetlen vidéki kiállítóhely, a debreceni Modem bambuszrudakból készült építménnyel csalogatja az arra járókat. A Modem Dóm "művészeti szieszta" színhelyéül szolgált a délutáni órákban, de éjfélkor az érdeklődők, Dóczi Alpár debreceni művész performanszát tekinthetik meg. Az intézmény szervezői kiállításaikhoz kívánnak kedvet csinálni a sok prospektussal, a rudakra aggatott printekkel, s mint mondják, sikerrel. Sokan persze csak "beesnek" hozzájuk, de van aki határozott céllal keresi meg őket, mert sokat hallott már tárlataikról.

Az Iparművészeti Múzeum sátra elé kihelyezett fotelokban sokan üldögéltek, napoztak, míg bent a sátorban az intézmény hulladékaiból, klaviatúra-billentyűkből, plakátokból különböző tárgyak készültek. Szombat este az elkészült alkotásokból egy zsűri választja majd ki a legeredetibbeket, s a szerencsés nyertesek egy-egy dizájncsomag boldog tulajdonosai lehetnek.

A Terror Háza Múzeum pirosra festett konténerrel, és 1968-hoz kapcsolódó vetítésekkel várja a közönséget. Az 1968-as május 1-jei felvonulásról, a Táncdalfesztiválról és a fellépő Illés együttesről készült képsorok mellett számos interjút is láthatnak az érdeklődők: 1968-ról és kulturális jelentőségéről többek között Vámos Miklós, Kukorelly Endre, Bereményi Géza beszél a felvételeken. A Független Kultúráról Hobo beszél majd a fiataloknak, akik a korra jellemző "cuccokat", hippi felszereléseket fel is próbálhatják egy-egy fotó erejéig.

A Magyar Nemzeti Múzeum helyszínén egy egész más korszak divatjába kóstolhatnak bele a betérők. Mint azt a sátorból felbukkanó, kreatív papírparókát és vastag barokk sminket viselő hölgy az MTI tudósítójának elmondta, nem igazán jár múzeumba, de mindig szerette volna kipróbálni a parókát és a legyezőt.

A művészetek szerelmesei a Múzeumi Negyeden kívül is találnak kedvükre valót a Szigeten: a Luminárium és a jazzsátor között például egy "kinetikus szoborpark" várja a közönséget. Patrice Hubert acélból, fából és lufikból készült gigantikus szobrai állandó mozgásban vannak. Az öt alkotást azonban leginkább este érdemes megszemlélni, amikor a fények remekül érvényesülnek.

A Sziget az Agora képzőművészeti szimpóziumnak is helyet ad, szervezője, Győrffy Sándor képzőművész elmondta, hogy 1996 óta rendszeres résztvevője a fesztiválnak. A workshop idei témája a mozdulat, a mozdulás. Az elmúlt napok során 16 nagyméretű, 5 négyzetméteres festmény készült, és csaknem 20 kisebb alkotás, amelyek megtekinthetők az Agora-sátor előtt, illetve annak falain.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását