2024. május 11. - Ferenc

Lovaggá ütött pingvin

Norvégia lovagjává ütötték Nils Olavot, az edinburghi állatkert pingvinjét.
2008. augusztus 15. péntek 20:28 - Hírextra
Nils Olav, sorrendben a harmadik, példás magaviseletéért és hosszú szolgálatáért korábban már részesült kitüntetésben, s tiszteletbeli ezredesi rangig vitte a norvég királyi testőrségben.

Az eredeti Nils Olav még 1972-ben lett a királyi testőrség tiszteletbeli tagja, miután a különítmény főhadnagya, bizonyos Nils Egelien a gárda kabalájává választotta a pingvint. A testőrség azért fogadta örökbe a pingvint, mivel gyakorta meglátogatták az edinburghi állatkertet, amikor az évente megrendezett katonazenekarok fesztiváljára a városba érkeztek - közölte Maxine Finlay, az állatkert szóvivője.

A pingvin keresztnevét az őt felfedező Nils Egelien főhadnagy után kapta, vezetéknevét pedig az akkori norvég uralkodó, V. Olav, azaz Olaf tiszteletére. Amikor a madár kimúlt - e szomorú esemény pontos időpontja nem ismert - helyét egy másik pingvin vette át, amely megörökölte Nils Olav nevét és rangját.

A jelenlegi Nils Olav, sorrendben a harmadik, aki a királyi testőrség kabalájaként szolgál. 2005-ben tiszteletbeli őrnagyból ezredessé léptették elő.

A lovaggá ütés szertartása az edinburghi állatkertben péntek reggel a fanfárok hangjára kezdődött, majd ünnepi beszédekkel folytatódott, majd megérkezett a csapatzászló kíséretében Nils Olav, "aki" gondozója vezetésével végigmasírozott a tiszteletére felsorakozott királyi testőrség tagjai előtt, időnként meg-meg állva, s kíváncsian szemlélve a frissen vasalt uniformisokat.

Euan Loudon angol vezérezredes V. Harald norvég király nevében az uralkodói karddal ütötte lovaggá pingvint, "akit" mostantól Sir Olavnak illik szólítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását