2024. április 28. - Valéria

Jamaica, a sprinterek paradicsoma

Nem lehet mindig mindent sportkultúrával, társadalmi és gazdasági tényezőkkel magyarázni: a genetikai nyomvonal, amelyet az 1950-es években fedeztek fel, ma már magától értetődik, amikor megpróbálják megfejteni az atlétikai sprintszámokban fennálló jamaic
2008. augusztus 15. péntek 11:15 - Hírextra
A pekingi olimpián is több éremesélyes jamaicai atléta térdel le a startgéphez.

A 2,7 millió lakosú karibi sziget, "a föld és víz országának" lakosságának ősei kizárólag Nyugat-Afrikából elhurcolt fekete rabszolgák leszármazottai.

"Jó felépítésű emberek voltak, akiknek széles talpa alkalmazkodott a szavannákban való futáshoz. Csak a legellenállóbbak élték túl a tengeren való átkelést, és a jamaicai ültetvényesek válogathatták ki a legjobbakat, mivel az ő szigetükön kötött ki először a rabszolgahajó" - emlékeztet Carlo Vittori, az olasz rövidtávfutók volt edzője.

Az izmok erejénél és a természetes kiválasztódásnál is jobban hisz Vittori a nevelésben, "és a hormonokat, mindenekelőtt a tesztoszteront serkentő fizikai motivációban". A 78 éves edző ezt bizonyította be annak idején Pietro Menneával, a Dél-Olaszországból származó sovány sprinterrel, akiből a 200 méteres síkfutás világcsúcstartóját faragta. Mennea 19.72-es rekordja 17 évig állt fenn.

A sprintkultúra nem túlzott kifejezés Jamaicában. Ez különösen látható a kingstoni stadionban évente megrendezett középiskolás versenyeken - állapította meg egy helyi újságíró.

"Már a 13-14 éves kortól kiválasztják a legjobbakat. Tudomásom szerint nincsen ehhez hasonló sehol a világon" tette hozzá.

E fiatalok számára a futópályán elért siker a legjobb módszer, hogy javítsanak saját és szeretteik életén. A glasgow-i és monai West Indies egyetem kutatásai kimutatták a génvonal érvényességét. Kiderült, hogy a jamaicaiak hetven százalékának a szervezetében van egy olyan Actinen A nevű anyag, amely nélkülözhetetlen a vádli izomrostjainak gyors összehúzódásához.

A kutatásban részt vett a tavaly novemberben elhunyt Herb Kinley, aki tagja volt az 1952-es 4x100-as olimpiai bajnok jamaicai gyorsváltónak. Ennek a négyesnek volt tagja a 194 centis Arthur Wint, akinek méltó utóda a 196 cm-s Usain Bolt, a 100 méteres síkfutás új világcsúcstartója (9.72). Közben a diaszpóra is sok bajnokot adott a világnak, köztük a kanadai színekben szereplő Donovan Bailey-t, a brit Linford Christie-t vagy az amerikai Sanya Richardsot, aki Pekingben a női 400 méter egyik favorítja.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását