2024. április 19. - Emma

Az ezerarcú Robert de Niro 65 éves

Augusztus 17-én lesz hatvanöt éves Robert de Niro, New York szerelmese. Ír-olasz művészcsaládban jött világra New Yorkban, szüleinek válása után bohém édesanyja nevelte. Félénk, visszahúzódó gyerek lett, akit társai tejfölösszájúnak csúfoltak, első szerep
2008. augusztus 15. péntek 14:37 - Hírextra
Helyét a színpadon találta meg, fellépett klubokban, bárokban, de játszott Csehovot is. A színi mesterséget Lee Strasberg legendás stúdiójában tanulta, 1968-tól Hollywoodban nagynevű rendezők felejthető filmjeiben játszott kisebb szerepeket. Az áttörést az hozta meg, amikor Francis Ford Coppola rábízta a fiatal Vito Corleone szerepét a Keresztapa 2-ben. Alakításáért 1974-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át. Ezután világsikerek következtek: a Taxisofőr (1976), A szarvasvadász (1978), 1980-ban a Dühöngő bika főszerepéért megkapta második Oscarját is, immár főszereplőként. A bokszoló Jake La Motta hiteles megformálása érdekében egy időre családjával is megszakította a kapcsolatot, ökölvívók között élt inkognitóban és negyven kilót hízott.

De Niro minden szerepében a maximális hitelességre törekszik, a legkülönbözőbb karakterekkel képes tökéletesen eggyé válni. Kiválóan alakított gengsztert (Aki legyőzte Al Caponét, 1987), kómából ébredő beteget (Ébredések, 1990), tűzvédelmi nyomozót (Lánglovagok, 1991), pszichopata bűnözőt (A rettegés foka, 1991), nagy kedvvel komédiázott a Nem vagyunk mi angyalokban (1990) és a Csak egy kis pánikban (1999). Rendezőként sikeresen debütált az önéletrajzi elemeket is tartalmazó Bronxi mese (1993) című filmmel, 1989 óta saját produkciós cége működik. A kritikusok egy idő óta szapulják, hogy a kihívásoknál már jobban kedveli a pénzt - ezen talán az a film változtathat, amelyben Al Pacinóval veterán detektívként erednek a bűnözők nyomába.

De Niro ma is Hollywood egyik legkeresettebb sztárja, nem ritka, hogy évente négy-öt filmben is játszik. Érdekesség, hogy pályafutása alatt kosztümös szerepet alig vállalt. Számos kitüntetése között van egyebek között a Becsületrend lovagja cím és az Amerikai Filmintézet életműdíja.

A sztár nem sok sikerrel próbálja óvni magánéletét a szenzációra éhes bulvárlapok elől. Jelenleg harmadik házasságában él, összesen hat gyermeket nevel, a házasságon kívül születettekről is gondoskodik. Közismert róla, hogy nem tud ellenállni a fekete bőrű, párductestű nőknek. Interjút ritkán ad, ha mégis, válaszai az "igen" és "nem" szavakra korlátozódnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását