2024. május 12. - Pongrác

"Általánosak" a Szabadság Kör kérdései

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint "általánosak" a Szabadság Kör nyílt levelének kérdései, ezért várhatóan Balog Zoltán majd kap egy listát "6.826 olyan cégről, aki számlázott a rendőrségnek", a legkülönbözőbb szolgáltatások igén
2008. augusztus 15. péntek 14:41 - Hírextra
A miniszter ezt pénteken mondta el újságírói kérdésre válaszolva, miután részt vett a rendőrségen szervezett roma kisebbségi referensi értekezleten Budapesten.

Csütörtökön Balog Zoltán (Fidesz) és Gulyás Gergely (Fidesz) a Szabadság Kör képviseletében öt kérdésből álló nyílt levelet adtak át a miniszternek, amelyben többek között arról érdeklődtek, hogy 2006. szeptember 17-ét követően a rendőrség a nemzeti ünnepeken, vagy más alkalmakkor a rendfenntartás, vagy az állami vezetők védelmének ellátása során igénybe vette-e bármely gazdasági társaság segítségét. Ha igen, akkor mely cégek, milyen jogviszony keretében és mennyi pénzért dolgoztak ezeken a feladatokon.

Más mellett azt is megkérdezik a levélben, hogy mennyibe került 2006. szeptember 17-től a védett állami vezetők védelme, valamint, hogy mennyibe kerül az Országgyűlés épületét körülvevő kordon fenntartása és védelme.

Draskovics Tibor a találkozóval kapcsolatban pénteken azt mondta: a petícióban szereplő kérdésekről "nem nagyon" beszéltek, mert "azok olyan általános kérdések, hogy nagyon nehéz konkrétan megragadni".

"Valószínűleg képviselő úr kap egy listát 6.826 olyan cégről, aki számlázott a rendőrségnek, a legkülönbözőbb szolgáltatások igénybevételére" - jelentette ki.
Hozzátette: más kérdésekről azonban beszélgettek Balog Zoltánnal. Balog egyébként az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke.

"Megkérdeztem tőle (...), hogy a Szabadság Kör, amelynek ő a vezetője, hogyan vélekedik olyan politikusi megnyilvánulásokról, miszerint mondjuk a Magyar Gárda problémáját pofonokkal és hazazavarással kellene rendezni. Ugye, emlékeznek, hogy elhangzott ilyen politikai megnyilvánulás? Nagy örömömre a képviselő úr azt mondta, amit én is vallok, hogy jogállamban az állam nem pofozkodik" - tette hozzá.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy zártkörű tanácskozáson - még májusban - a kiszivárgott hírek a Magyar Gárda kapcsán azt mondta: úgy kell elbánni velük, mint ahogy Horthy Miklós elbánt a nyilasokkal; "adni nekik egy pofont és hazazavarni őket".

Balog Zoltán az MTI-nek azt mondta pénteken: a megbeszélésen arra kérte Draskovics Tibort, hogy amennyiben a birtokában van az eredeti felvételnek, úgy azt bocsássa rendelkezésére "és utána beszéljünk erről".

Szavai szerint beszélt arról a miniszterrel, hogy "ha a rendőrségnek vagy más hatóságnak intézkedési kötelezettsége van, akkor azt csak a törvény keretein belül teheti, és ebben a pofozkodás nincs benne".

"A Magyar Gárda-ügyben is ezt az álláspontot képviselem és szerintem Orbán Viktor is így gondolja és szó sincs arról, hogy az ellenzék vezére nem jogállami eszközöket akarna alkalmazni. Méltánytalannak érzem, hogy egy vélelmezett kiszivárogtatás alapján támadják Orbán Viktort, miközben a jelenlegi kormányzat tisztségviselői folyamatosan megsértik az emberi jogokat" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: "amennyiben egy szervezet, például a Magyar Gárda nem a jogállamiság keretein belül működik, a jogszabályok alapján el kell járni vele szemben".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását