2024. április 26. - Ervin

Amerikai-örmény metálcsapás

A civilizációnak vége - jelenti ki saját honlapján Serj Tankian, a metálzene megújítójának számító System of a Down frontembere, aki - mivel a zenekar jelenleg tetszhalott állapotban van - szombaton szólóban lép fel a Sziget fesztivál Nagyszínpadán. Ha a
2008. augusztus 15. péntek 11:22 - Hírextra
A California Egyetemen marketingből diplomázó, örmény származású Serj Tankian a ,90-es évek elején megalakította saját szoftvervállalatát, a zene azonban szerencsére közbeszólt. Három, szintén örmény barátjával - Daron Malakiannal (gitár, vokál), Shavo Odadjiannal (basszusgitár) és John Dolmayan dobossal - megalakította a System of a Downt (SOAD), amely 1998-as cím nélküli bemutatkozó albumával sokkolta a metálvilágot.

Zúzós riffek, állandó ritmusváltások, ezzel együtt fülbemászó, olykor operába hajló dallamok, brutális hangzás, elképesztő hangszeres tudás és egy hihetetlen torkú énekes: utóbbi Serj Tankian, aki a mély hangoktól a sikolyokig mindent képes volt kiénekelni.

És ehhez jöttek a szövegek, Tankian súlyos társadalomkritikája, a politikai hatalmi játszmákról megfogalmazott lesújtó véleménye, az örmény nép keserves múltjára való utalások, később a Bush- és a háborúellenesség, mindez gyilkos humorral és öniróniával.

A SOAD még négy, jobbnál-jobb, egyre érettebb lemezt készített (Toxicity, Steal This Album, Mezmerize, Hypnotize), és húszmillió albumot adott el világszerte.

"Why don,t presidents fight the war, why do they always send the poor?" (Miért nem az elnökök háborúznak, miért mindig a védtelent küldik oda?) - tette fel a kérdést Tankian a B.Y.O.B. című dalban. Nem maradt szótlan a 2001. szeptember 11-iki terrortámadást követő napokban sem, pedig az amerikai politikát ostorozó kemény szavaival sokakat magára haragított.

Két évvel ezelőtt a tagok váratlanul bejelentették, hogy határozatlan időre leállnak. Serj Tankian tavaly már önálló albummal jelentkezett - Elect The Dead (Válaszd meg a halottat) -, ezt mutatja be a Szigeten is. Serj előre jelezte: a turnén nem játszik SOAD-dalt.

A lemez első kislemeze az Empty Walls (Üres falak) volt, amelynek videóklipjében gyerekek játszanak, miközben egy játékrepülő romba dönt egy kockákból épített tornyot A The Unthinking Majority (Nem gondolkodó többség) ébresztőre buzdítja a népet.

Az albumon minden hangszeren Serj Tankian játszott, a producer is ő volt - a honlapján látható kisfilm szerint még a pizzafutár is A hangzás a System of a Downt idézi, annál valamivel lágyabb.
Serj Tankian igazi művész: az arcunkba mondja az igazságot, irányt mutat, hogyan lehetne megváltoztatni a mostani világot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását