2024. május 4. - Mónika, Flórián

Barbárok a kapuknál

A Barbárok a kapuknál című film, Denys Arcand alkotásának vetítésével kezdődik meg a Kanadai filmhét kedden, a Frankofónia ünnepe keretében, a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A rendezvényt Pierre Guimond, Kanada magyarországi nagykövete nyitja meg.
2008. március 24. hétfő 09:20 - Hírextra
A Barbárok a kapuknál (2003) főhőse az ötvenes évei elején járó Rémy, aki kórházba kerül. Londonban élő fia Montrealba repül, hogy segítsen. Az apja életében egykor oly fontos társaságot is összehívja: rokonok, barátok, egykori szeretők gyűlnek össze a betegágy körül.

A programban szerepel Charles Binamé munkája, az Itt van Eldorádó (1995), amely a nyüzsgő, lüktető világvárosban, Montrealban játszódik. Az alkotás sok kisiklott életű embert mutat be: a kedves hajléktalan lányt, a szomszédjába szerető nőt, a nemiségével elfoglalt műsorvezetőt, egy fiatal párt és még sok lézengőt, akik éjszakákon át ugyanazokban a bulikban próbálják feloldani a magányukat.

Műsorra tűzik Émile Gaudreault Mambo italiano című, 2003-as alkotását is. A vidám tanmese főhőse, Angelo úgy dönt, feltárja családja előtt ébredő meleg öntudatát, de nem könnyű a dolga, hiszen kispolgári családban él, környezetében a képmutatás uralkodik, a másságot illik eltitkolni. Úgy tűnik, nem tudja elkerülni, hogy őszintesége sokkolja hozzátartozóit.

Catherine Martin rendezése, A városban (2007) négy elmagányosodott ember mindennapjait követi nyomon Montreal hipermodern épületrengetegében.

Az érdeklődők láthatják Patrick Huard A három kis malac című, 2007-ben készült alkotását is, amely három fiútestvér életéről szól. Beteg anyjuk ágyánál találkoznak a kórházban, s míg arra várnak, hogy az asszony felébredjen a kómából, mesélni kezdenek egymásnak házasságukról; történeteik középpontjában a hűtlenség, a kalandok, a gyönyörök hajhászása áll.

Robert Favreau Vasárnap Kigaliban című 2006-os munkájának főhőse egy kanadai dokumentumfilmes, aki 1994-ben, miközben az AIDS pusztításáról forgat Afrikában, és növekvő aggodalommal figyeli a tuszik és a hutuk közötti harcot, szerelembe esik egy ruandai pincérnővel. A szenvedélyes és végzetes szerelmi történet hátterében az iszonyatos népirtás bontakozik ki.

Az Örökmozgó vetíti Denis Chouinard Oldozz fel (2006) című játékfilmjét is, amely három, különböző életkorú nőt ábrázol. A családi köteléken túl összeköti őket egy tragikus múltbeli esemény, amely tíz évvel korábban gyökeresen megváltoztatta az életüket. Annie sokévi börtönbüntetés után visszatér családjához, megpróbálja visszaszerezni lányait az anyjától, aki távollétében nevelte a gyerekeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását