2024. május 9. - Gergely

Két éetveszélyes épületben is lehet tanítani

Az elsődleges vizsgálatok alapján júliusban életveszélyesnek nyilvánított három pécsi iskolaépület közül kettőben megkezdődhet a tanítás szeptemberben - közölte a város oktatási és kulturális ügyekért felelős szocialista alpolgármestere az MTI-vel csütört
2008. augusztus 14. csütörtök 12:51 - Hírextra
A legújabb szakértői vélemények szerint a Testvérvárosok Terei Általános Iskolában és az Árpád Fejedelem Gimnáziumban állandó műszaki felügyelet mellett ugyan, de lehet tanítani, az Illyés Gyula Általános Iskola épületét azonban ideiglenesen be kell zárni - mondta el Meixner András.

Hozzátette: az Illyés Gyula iskola diákjainak és pedagógusainak a pécsi távfűtő cég, a PÉTÁV Kft. irodaházában biztosítanak helyet. A létesítményben korábban már folyt tanítás a nevelési központ átalakításának ideje alatt.

Meixner András hangsúlyozta, hogy mindhárom iskolaépület szerkezetét meg kell erősíteni, az ehhez szükséges egymilliárd forintot saját erőből és pályázatok útján, állami forrásból szeretnék előteremteni. A tervezési munkálatok az idén, a beruházások a jövő év elején kezdődhetnek el.
Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere július elején jelentette be: vizsgálják a három oktatási intézmény épületét, az elsődleges vélemények alapján ugyanis azok acélszerkezetük korrodálódása miatt életveszélyessé váltak. A probléma 1800 diákot érint.

Az ingatlanok a Magyarországon az 1970-es években bevezetett IMS-technológiával készültek, melynek lényege, hogy az épületet alkotó, előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg. Később kiderült, hogy az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak, s elveszítették statikai biztonságukat.
A három iskolához hasonló módon épült 25 emeletes pécsi "magasházat" is ilyen gondok miatt kellett kiüríteni 1989-ben, s bár az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintot költött a megerősítésére, az épület azóta is üresen áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását