2024. május 9. - Gergely

A spanyolok erősítik a doppingellenes harcot

Spanyolországnak eltökélt szándéka, hogy erősítse a doppingellenes harcot, mert csak így lehet esélye arra, hogy elnyerje a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát - jelentette ki csütörtökön Pekingben Mercedes Coghen, a pályázat irányítója.
2008. augusztus 14. csütörtök 10:05 - Hírextra
A spanyolokat igen érzékenyen érintette, hogy Maribel Moreno kerékpáros doppingtesztje pozitív lett, noha az elmúlt hat hónapban hatszor is ellenőrizték. Coghen "a spanyol sporton esett szégyenfoltnak" nevezte Moreno esetét, korábban Jaime Lissavetzky sportminiszter egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy börtönbe csukatja a doppingolókat.

Moreno rövid időn belül már a harmadik spanyol kerekes, akinél harmadik generációs EPO használatát mutatták ki. Az olimpia előtt néhány héttel, a Tour de France-on Moises Duenas Nevado és Manuel Beltrán bukott meg hasonló okból a doppingvizsgálaton. Moreno ügye kapcsán a nemzetközi szövetség elnöke, Pat McQuaid kedden azt állította, hogy a spanyolok nem lépnek fel elég erélyesen a tiltott teljesítményfokozó szerek használata ellen, sőt, folyamatosan megvédik a doppingügybe keveredett versenyzőit.

Mercedes Coghen emlékeztetett arra, hogy a spanyol hatóságok az olimpiai pályázatot is szem előtt tartva indítottak nagyszabású doppingellenes harcot, miután lelepleztek egy olyan hálózatot, amely főleg kerékpárosokat látott el tiltott szerekkel. Új, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) követelményeinek megfelelő doppingellenes törvényt is hoztak ennek érdekében.

Négy város, Chicago, Tokió, Madrid és Rio de Janeiro van versenyben a 2016-os nyári olimpia rendezési jogáért. A végső döntést 2009. október 2-án Koppenhágában hozzák nyilvánosságra.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását