2024. április 26. - Ervin

A kormány mindennapos gyakorlatává vált az emberi jogok korlátozása

A Szabadság Kör úgy látja, hogy a kormány mindennapos gyakorlatává vált az emberi jogok korlátozása - mondta a társaság nevében Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtt tartot
2008. augusztus 14. csütörtök 17:25 - Hírextra
Az ellenzéki politikus különösen aggasztónak nevezte, hogy a szabad véleménynyilvánítást és több más alapjogot úgy korlátoznak, hogy később sem nevezik meg a felelősöket.

Példaként említette a 2006-os őszi eseményeket, mert mint mondta, "a mai napig egy-két közrendőrnek a számonkérésén túl nem tudjuk, hogy kik az igazi felelősei annak a nagyon súlyos, brutális akciónak, ami a politika utasítására történt".

A szintén a Szabadság Kört képviselő Gulyás Gergely ügyvéd azt mondta, hogy írásban öt kérdést tesznek fel Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek. Véleménye szerint a kérdések közérdekű adatokra vonatkoznak, amelyekre a miniszternek válaszolnia kell.

A nyílt levélben, amelyet rajtuk kívül még húszan írtak alá, többek között arról érdeklődnek, hogy 2006. szeptember 17-ét követően a rendőrség a nemzeti ünnepeken, vagy más alkalmakkor a rendfenntartás, vagy az állami vezetők védelmének ellátása során igénybe vette-e bármely gazdasági társaság segítségét. Ha erre a válasz igen, akkor a Szabadság Kör azt is szeretné megtudni, hogy mely cégek, milyen jogviszony keretében és mennyi pénzért dolgoztak ezeken a feladatokon.

Gulyás Gergely közölte: azt is kérik, hogy az In-kal Security-ről külön is nyilatkozzon a minisztérium, mert sajtóinformációk és társaság tudomása szerint a cég többször is ellátott olyan feladatot, amelyen jogszerűen nem dolgozhatott volna. Említette, hogy az In-kal Security emberei például rendezvényeken igazoltattak.

Azt is megkérdezik a levélben, hogy mennyibe került 2006 szeptember 17-től a védett állami vezetők védelme.

A Szabadság Kör arra is kíváncsi, hogy mennyibe kerül az Országgyűlés épületét körülvevő kordon fenntartása és védelme.

Egyúttal arra is kíváncsiak, hogy a rendőrség érvényesített-e kártérítési igényt azokkal a bűncselekmény miatt jogerősen elítélt rendőrökkel szemben, akiknek magatartása folytán a rendfenntartó szerveknek kártérítést kellett fizetnie.

A sajtótájékoztatót követően Balog Zoltán és Gulyás Gergely, nyomában több mint húsz újságíróval, fotóriporterrel és operatőrrel, bement az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak is helyt adó Miniszterelnöki Hivatal épületébe, de a portán már csak őket kettejüket engedték tovább Draskovics Tiborhoz.

A körülbelül félórás beszélgetést követően, amelynek során átadták a levelet, az épület előtt várakozó újságíróknak Balog Zoltán azt mondta: a miniszter nem értett egyet azzal a kijelentésükkel, hogy Magyarországon kormányzati szinten megsértik az alapjogokat. Hozzátette, hogy Draskovics Tibor ígéretet tett a kérdések megválaszolására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását