2024. május 2. - Zsigmond

Pengős árverés

Tízéves a győri régiségvásár. 1998 augusztusa óta minden hónap harmadik vasárnapján - a zord január és február kivételével - benépesül a Dunakapu tér, s helyt ad az ország minden szegletéből idesereglő régiségkereskedőknek és régi használati tárgyaiktól,
2008. augusztus 13. szerda 16:50 - Hírextra
Az ünnepi vásár fényét műsor és különleges árverés emeli. Az árverés idejére ugyanis újra "bevezetik " a pengőt és a koronát.

A régi bankókat az árverés résztvevői padlásokon, pincékben még kereshetik vasárnapig, de megnyerhetik, megvásárolhatják a vásáron is. Ezúttal nem a pénzek egykori értékét, csupán darabszámát veszik figyelembe az akció során, s ezekkel lehet licitálni az Antikexpo által felajánlott tárgyakra. Egyebek között festmény, régi porcelán, ezüstpénz és hajdanvolt kitüntetés kerül kalapács alá.

Egy évtized alatt száz vásárnak adott helyet a Dunakapu tér, s 200 ezer embernek nyújtott kellemes időtöltést, a nézelődőknek a felvonultatott tárgyak sokféleségében való gyönyörködést, a gyűjtőknek pedig lehetőséget, hogy nem lankadó vadászszenvedélyüknek időről időre hódoljanak.

Eközben igazi találkozási fórummá is vált az esemény, a visszajáró kereskedők és a hűséges régiségrajongók már ismerősként üdvözlik egymást, s régi tárgyakhoz fűződő emlékeiket, történeteiket megosztják egymással.

A régiségvásárnak híre ment az országhatárokon túl is, s ma már nemcsak vásárlók és érdeklődők, hanem kereskedők is megjelennek áruikkal a szomszédos Ausztriából, Szlovákiából, s a távolabbi Olaszországból Győr legrégebbi piacterén, amely történelmi ihletettségű helyszínt kínál.

A szervezők tapasztalata szerint a fiatalok közül is mind többen vonzódnak a szép formájú régi tárgyakhoz, régi könyvekhez. A vásáron kézbe veszik, közelről megnézegetik a ponyvára, vásározóasztalra kirakott portékákat, s egyszer csak elkezdik becsülni a múlt üzenetének hordozóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását