2024. április 29. - Péter

Nem áldják meg a turulszobrot

Nem vesznek részt hivatalosan a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) képviselői a Budapest XII. kerületi turulszobor vasárnapra tervezett megáldásán - nyilatkozták az MTI-nek szerdán az egyházak képviselői.
2008. augusztus 13. szerda 14:50 - Hírextra
Fabiny Tamás, a MEE Északi Egyházkerületének püspöke rávilágított: minden lelkésznek püspöki engedélyt kell kérnie a területileg illetékes elöljárótól a nyilvános politikai, illetve közéleti szerepléshez a hatályban lévő egyházi jogszabályaik szerint.

A budapesti Istenhegyi és Böszörményi út sarkán álló turulszobor az Északi Egyházkerülethez tartozik, de őt senki nem kereste meg ilyen irányú kéréssel, így a program hivatalos meghívóján szereplő Smidelius Zoltán volt zsinati elnök sem. Az MTI információi szerint Smidelius Zoltán az esemény időpontjában érkezik meg külföldről.

Az evangélikus püspök úgy fogalmazott: "nem nagyon ízlésem szerinti a turulszobor megáldása".
Szabó István, az MRE Dunamelléki Egyházkerületének püspöke az MTI-nek adott nyilatkozatában cáfolta, hogy Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök - aki tavaly augusztusban a Magyar Gárda zászlóját megáldotta - részt vesz a turulszobor vasárnapi megáldásán.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája arról értesítette az MTI-t, hogy a turulszobor megáldásán való részvételük ügyében tájékozódnak, esetleges állásfoglalásukat pedig megosztják a közvéleménnyel.

A Raoul Wallenberg Alapítvány által még áprilisban szervezett konferencián Zinner Tibor történész beszámolt azokról a kutatási eredményekről, melyek szerint a turulszobor talapzatán a nyilas rémtettek elkövetői közül többeknek a neve szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását