2024. május 17. - Paszkál

Megvan a bronzunk

Mincza-Nébald Ildikó bronzérmet nyert a női párbajtőrözők között a pekingi olimpián, miután a harmadik helyért rendezett összecsapáson 15-11-re legyőzte a kínai Li Nát (Li Na).Cseh László két úszóezüstje után ez volt a magyar küldöttség harmadik dobogós h
2008. augusztus 13. szerda 14:51 - Hírextra
Mincza-Nébald, aki a kvalifikációs időszak legvégén biztosította helyét az ötkarikás mezőnyben, remekül vívott egész nap, ennek eredményeként cserélhette athéni negyedik helyét bronzéremre.
Az egyéniben 1999-ben vb-harmadik, 1997-ben és 2001-ben Európa-bajnok vívó a helyosztón a tavalyi világbajnokság ezüstérmese ellen lépett pástra, s bár az első tust ő adta, később úgy tűnt, kissé kedve szegett.

Nem találta a megfelelő távolságot, akciói nem ültek, miközben a kínai tetemes előnyre tett szert. Amikor 3-8 állt az eredményjelzőn, távolinak tűnt a bronzérem megszerzése, aztán mégis minden egy csapásra megváltozott. Három szép magyar akció következett, és már Li is érezte, még nincs zsebben a mérkőzés. Mincza-Nébald újra lendületbe jött, 11-10-re egyszer még megint a kínai vezetett, onnantól viszont már csak magyar tus született.

A győztes találat után a sisak alól mosolygós arc bukkant elő, pár másodperccel később pedig férj és feleség ölelte egymást a pást mellett. Nébald György korábbi olimpiai bajnok kardozó, a jelenlegi szakági válogatott szövetségi kapitánya is láthatóan komoly izgalmakat élt át a nap során, melyet szép siker zárt le.

"A bronzmeccsen szégyelltem magam, hiszen ellenfelem annyira letaglózott az elején, hogy nem tudtam vele mit kezdeni. Ennek ellenére próbáltam nem elhagyni magam, aztán ráéreztem a csuklószúrásokra és nagyon örülök, hogy sikerült fordítanom, mert nem akartam még egyszer úgy végezni, mint Athénban. Nagyon boldog vagyok." - mondta a friss ötkarikás bronzérmes, 38 éves vívó.

Az elődöntős kudarc okait elemezve úgy fogalmazott: nagyon rákoncentrált a mérkőzésre, talán túlságosan is, a román Ana Maria Branza pedig meglepte.

"Azt persze már tudhattam volna, hogy így nem szabad, mert elég nagy rutinnal rendelkezem, de nem akartam semmit elkapkodni" - mondta, majd visszakanyarodott a harmadik hely ünnepléséhez: "Nagyon-nagyon szerettem volna győzni, ezért jöttem, de természetesen így is ez a csúcsa a pályafutásomnak. Nincs bennem hiányérzet, jó dolog ez, hogy a bronzéremért is vívni kell, mert így győztes meccsel tudtam befejezni a napot."

A jövőről szólva Mincza-Nébald azt mondta: még egy ideig levezet, "vívogat", de a folytatással kapcsolatban nem jelent ki semmit biztosan, hiszen korábban már mondta azt, hogy nincs tovább, aztán mégis tovább versenyzett.

Az előző napok sikertelen vívószereplésével kapcsolatban elárulta, már elég nyomott volt a hangulat a csapaton belül, és reménykedve kijelentette: nagyon bízik benne, hogy bronzérmével megtört a jég, és a további versenyek során jut még dobogós hely a magyaroknak.

Eredmények:

a 32 között:
Szász Emese-Hadia Bentaleb (algériai) 15-4
Mincza-Nébald Ildikó-Jeung Csuj Ling (hongkongi) 15-11
a 16 között:
Ljubov Sutova (orosz)-Szász 15-12
Mincza-Nébald - Sherraine Schalm (kanadai) 15-13
a negyeddöntőben:
Britta Heidemann (német)-Emma Samuelsson (svéd) 15-10
Li Na (kínai)-Laura Flessel-Colovic (francia) 15-10
Mincza-Nébald - Imke Duplitzer (német) 15-11
Ana Maria Branza (román)-Sutova 15-13
az elődöntőben:
Heidemann-Li 15-13
Branza - Mincza-Nébald 15-14
a 3. helyért:
Mincza-Nébald - Li 15-11
később:
döntő:
Heidemann-Branza


Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni:
http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását