2024. május 4. - Mónika, Flórián

Juhász Gábor az augusztus 20-i rendezvényekről

A március 15-i biztonsági intézkedésekhez hasonlóakra lehet számítani a védett személyek tekintetében a jövő szerdai nemzeti ünnepen - mondta a Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán, a kormány ülését követő tájékozta
2008. augusztus 13. szerda 17:05 - Hírextra
A rendezvények lebonyolításért felelős operatív törzs több biztonsági tervet készített; a rendezvényeken összesen 1.700 rendőr, és 50 mentőautó lesz - közölte az államtitkár. Hozzátette: a vízen is lesz egy mentőfelszereléssel rendelkező rendőrhajó.

Elmondta: 102 tűzoltó dolgozik majd a nemzeti ünnepen, 15 tűzoltóautóval és egy tűzoltóhajóval.
Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a közjogi méltóságok biztonságát a köztársasági őrezred garantálja.

A zászlófelvonás biztonsági előkészületei olyanok, mint a március 15-i ünnepé voltak - tette hozzá. Mint mondta, azon még gondolkodnak, lesz-e a beléptetésnél mágneses kapu. Hozzátette: a Hősök terén tartandó tisztavatásnál is hasonló a helyzet.

Juhász Gábor azt mondta: a rendezvények személyi felelőse ő maga, vagyis ő lesz az, aki veszély esetén lefújhatja a tűzijátékot.

Az operatív törzs vezetője kitért arra, hogy a tűzijátékot speciális robbanásbiztos vetőcsövekből lövik ki, és minden helyszínen lesznek pirotechnikus ellenőrök. Hozzáfűzte: a látványtervezés ugyanolyan szoftverrel folyik, amilyet a pekingi olimpián is használtak.

Mint mondta, külön meteorológiai, egészségügyi, biztonsági és helyszíni közlekedési, valamint tömegközlekedési tervet készítettek.Juhász Gábor azt mondta, a helyszíni közlekedési tervet "kellő időben" nyilvánosságra hozzák.A terv tartalmazni fogja, hol található az a 18 kapu, amelyekről az alsó rakpart megközelíthető, illetve veszély esetén elhagyható - fűzte hozzá az operatív törzs vezetője.

Elmondta: az elsősegélyhelyeket piros léggömb alatt találhatják majd a résztvevők a rakparton.
Az államtitkár megjegyezte: a délelőtti repülős verseny hang- és fénytechnikáját használhatják a szervezők a tűzijáték alatt.

Hozzátette: a hangosbemondó mind a repülőgépshow, mind a tűzijáték alatt működni fog, magyar mellett angolul és németül is hallhatók lesznek a tudnivalók.Juhász Gábor az eddigi intézkedések közül kiemelte: megkérték a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy ellenőriztessék a társasházak tetőszerkezetét és a kéményeket, a fővárosi kertészeket pedig a fák ellenőrzésére kérték.
Mint mondta, jövő szerdán az előrejelzések szerint 22 Celsius-fok körüli hőmérséklet, 15-30 kilométer/órás szél várható, és zivatarok is előfordulhatnak.

Juhász Gábor elmondta: megkérték a környékbeli nagy szállodákat és közintézményeket, hogy nagy vihar esetén engedjék be az embereket. Valamennyi nagy szálloda és közintézmény készségesen fogadta ezt a kérést - közölte.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy nem lehet hajózni a repülőgépshow és a tűzijáték ideje alatt, a rendőrség 19 hajóval biztosítja a rendelkezés érvényre juttatását.A tömegközlekedéssel összefüggésben közölte, hogy a járatok sűrűbben, a tűzijáték után pedig éjfélig közlekednek.

Az operatív törzs tagja az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a ORFK Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Fővárosi Védelmi Bizottság, illetve az a vállalkozás, amely a rendezvényeket szervezi.

Állandó meghívott a Dunai Vízirendészet, a Légügyi Hatóság, a Hajózási Hatóság, a BKV, a BRFK és az ORFK pirotechnikai szakértői, valamint a repülős verseny képviselője.Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: az ünnep miatt a jövő héten kivételesen csütörtökön lesz kormányülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását