2024. május 6. - Ivett, Frida

Mikszáth Kálmán feleségére emlékeznek

A 155 éve született Mauks Ilonára, Mikszáth Kálmán feleségére emlékeznek szombaton a Nógrád megyei Mohorán - tájékoztatta az MTI-t a falu polgármestere szerdán.
2008. augusztus 13. szerda 17:00 - Hírextra
A Mauks-Mikszáth Emlékparkban ötödször tartják meg a Mauks Ilona-emléknapot, amelyen a résztvevők hangfelvételről hallgathatják meg az ugyancsak mohorai származású Tolnay Klári visszaemlékezését arról az asszonyról, akivel Mikszáth Kálmán kétszer is házasságra lépett - mondta Fajcsik József.

Az első Mauks-emléknapon szobrot állíttatott a község és állandó kiállítást rendeztek be az egykori mohorai családi kúriában. A kiállításon a Mikszáth és a Mauks család használati tárgyai, bútorai mellett fényképeket, iskolai bizonyítványokat, anyakönyvi kivonatokat, személyes okmányokat láthatnak az érdeklődők.

Oroszlánné Mészáros Ágnest, a balassagyarmati városi könyvtár nyugdíjas igazgatóját kérték fel az emlékező beszéd megtartására, aki Mauks Ilonáról az MTI-nek úgy fogalmazott: a szerelméért mindent feláldozni képes nő, a nagyszerű asszony, a hűséges feleség, a gyermekeit rajongásig szerető anya emléke előtt hajtanak fejet az ünnepségen.

Felidézte, hogy a család tiltása ellenére és tudta nélkül ment feleségül Mauks Ilona 1873 nyarán Mikszáth Kálmánhoz, aki apja segítőtársaként dolgozott "szalmaesküdtként". Közös életüket az első pillanattól kudarcok és tragédiák sora tette lehetetlenné, fiuk a születése utáni napon meghalt, anyagi helyzetük egyre kilátástalanabb lett, végül Mauks Ilonát a család betegsége miatt vitte vissza Mohorára.

A teljesen elszegényedett Mikszáth felesége akarata ellenére adta be a válópert, majd az alkotói sikerei nyújtotta anyagi biztonság birtokában 1882-ben még egyszer feleségül kérte. Az 1853. augusztus 18-án született Mauks Ilona 16 esztendővel élte túl párját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását