2024. május 2. - Zsigmond

Ismét virágszőnyeg készül Brüsszelben

Péntektől három napra ismét virágba borul Brüsszel világhírű főtere, a Grand Place.
2008. augusztus 13. szerda 09:14 - Hírextra

Az egykori (eredetileg XVII. századi) céhszékházak pazar sorával szegélyezett, 25-ször 75 méteres teret kétévente - mindig augusztus második hétvégéjén - borítják virágszőnyeggel. A tér feldíszítéséhez 800 ezer virágot - többségében begóniát - használnak fel; ez a virágfajta napsütéskor is jól tartja a vizet, esős időben pedig magába szívja az esővizet és még élénkebb színekben ragyog.
Idén XVIII. századi francia textilipari motívumokat mintáz az élő szőnyeg.

A pazar látvány a városháza emeleti erkélyéről élvezhető leginkább. Ugyanebben az épületben most egyedülálló szőnyegkiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők - utóbbi témája stílusosan a virágok világa. Esténként hang- és képjáték emeli a hangulatot a főtéren.
Brüsszelben először 1971-ben volt látható a virágszőnyeg, idén tizennegyedik alkalommal állítanak össze ilyet. Elkészítése négyzetméterenként több mint 300 virágot igényel - de ez bőven futja az évi 60 millió szálas termésből, amellyel Belgium büszkélkedhet.

A Grand Place-t Victor Hugo a világ legszebb terének minősítette. A kétperces járótávolságra lévő Manneken Pisszel (egy pisilő kisfiú szobrával) együtt évente több százezer turista keresi fel - az érdeklődők száma a virágszőnyeg napjaiban többszöröse a szokásosnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását