2024. április 29. - Péter

Cseh ezüstérmes

Cseh László, a 400 m vegyes ezüstérmese 1:52.70 perces Európa-csúccsal második lett a 200 méteres pillangóúszás döntőjében az 1:52.03-as világrekorddal győztes amerikai Michael Phelps mögött a pekingi olimpián.
2008. augusztus 13. szerda 04:29 - Hírextra

A Kőbánya SC 400 m vegyesen is második versenyzője a hatos pályán harmadikként ért a falhoz 50 méternél, majd 100-nál negyedikként fordult, 150-nél azonban ismét harmadik volt. Phelps kivált a mezőnyből, mögötte azonban hatalmas harc folyt a dobogóért. Csehnek a japán Macuda Takesi és az egyes, úgynevezett surranópályán tempózó új-zélandi Moss Burmeister volt a legnagyobb ellenfele. A hajrában azonban a magyar klasszis elhúzott tőlük, s az országos csúcsot itt Pekingben már harmadszor megjavítva, 1:52.70-es Európa-rekorddal csapott célba. Ennél csak az immár minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépett Phelps tud jobbat!


Cseh a táblára felnézve kétszer is boldogan csapott a vízbe, s fogadta japán riválisa gratulációját, miközben Phelps először lihegett kissé a kötélen.


"Nagyon élveztem az úszást, a jövőre nézve érdemes erőltetni ezt a számot - mondta Cseh az újságírók gyűrűjében. - Elégedett és boldog vagyok. Először éreztem, hogy közel vagyok Phelpshez."


Turi György, Cseh mestere elsőként azt emelte ki, hogy tanítványa a második százon legyőzte Phelpset.


"Laci az utolsó százon három tizeddel gyorsabb volt Phelpsnél. Ez engem is meglepett, s az is, hogy ilyen nagyszerű időt úszott. Két variációt dolgoztunk ki, hogy egy nem túl erős kezdés után 140-től következzen egy ritmusváltás, ezt megcsinálta, de nem gondoltam volna, hogy közben ilyen jó lesz az első 100 ideje. Büszke vagyok a tanítványomra!"
Turi szerint 200 m vegyesen "nagy meccs" várható.


"Phelps fáradni tűnik, Lochte-t pedig fűti a visszavágás vágya a 400 vegyesen elszenvedett vereségért" - mondta.
"Szemüvegem telement vízzel a verseny során. 1:51 percen belüli világcsúcsot akartam, de ilyen körülmények között ez nem rossz eredmény" - mondta Phelps a finálé után.


Cseh még egy számban érdekelt az olimpián, a szerda délutáni programban - magyar idő szerint 14:17 órakor - a 200 m vegyes előfutamában áll rajthoz.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását