2024. április 29. - Péter

Balkezesek világnapja

Milyen az élet egy balkezes gyerek mellett? Miért van szükség balkezes ollóra? Mi az a dominanciavizsgálat? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érintett családok és az érdeklődők az augusztus 16-án az A38 hajón rendezendő, színes programokban g
2008. augusztus 13. szerda 13:30 - Hírextra
A hajóhidat délután öt órakor nyitják meg, és utána elkezdődnek a műsorok: játszóház, versenyek, koncertek. Ezen a napon - amely világszerte a balkezesek napja - az A38 átalakul igazi gyerekbirodalommá és "mesehajóvá" - közölték a szervezők. Fellép a Magyar Mesezenekar is.
A hajóra elhozzák az ügyben érintettek azokat a különleges eszközöket, amelyek megkönnyíthetik a balkezesek életét. Ilyenek a számukra gyártott ollók, konzervnyitók, hámozók, hegyezők, vonalzók és még sok minden más szerszám és kellék, amelyeket a helyszínen ki lehet próbálni.

Amint az MTI munkatársa megtudta Kiss Erzsébet szervezőtől, ma a magyar lakosságnak körülbelül 15 százaléka balkezes, ám erről nincs hivatalos nyilvántartás. A Magyarországi Balkezesek Egyesületének képviselői sorra járják az óvodákat, hogy erről információkat szerezzenek.

Még ma is előfordul, hogy a szülők, nagyszülők, rokonok sőt, óvónők és pedagógusok is próbálják jobbkezesre nevelni a gyereket. Sok helyütt - főleg vidéken - ezt afféle fogyatékosságnak, sőt egyesek szégyellnivalónak tartják.

Több bolt is létezett, amely balkezeseknek való szerszámokat árusított, de mára ezek is bezártak, állítólag "nem volt üzlet ilyen szerszámokat árusítani". Mint mondták, hiányzott e speciális termékek iránt a kereslet - ami annak a jele, hogy jobbkezességre igyekeznek rászoktatni a kicsiket.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott augusztus 16-i rendezvény ingyenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását