2024. április 29. - Péter

Szerdán döntés a humanitárius segélyről Grúziának

Göncz Kinga külügyminiszter kezdeményezte, hogy a kormány, a helyzet súlyosságával és a veszteségek mértékével arányosan, hozzon döntést szerdai ülésén azonnali humanitárius segítség nyújtásáról a grúz-orosz konfliktus áldozatainak - közölte a kormányszóv
2008. augusztus 12. kedd 15:50 - Hírextra
Hozzátette: a magyar külügyminiszter az unió tagországainak szerdai külügyminiszteri értekezletén javaslatot kíván tenni a háború okozta károk helyreállítását célzó rekonstrukciós erőfeszítésekre is.
A Külügyminisztérium jelenlegi ismeretei szerint Grúziában másfél tucatnyi magyar állampolgár tartózkodik, civilek és nemzetközi szervezetek alkalmazásában.

 Az érintettek személyi adatait nyilvántartjuk, azokról a Grúziába akkreditált kijevi magyar nagykövetséget és az unió soros elnöki tisztét betöltő francia felet tájékoztattuk - jelentette ki a kormányszóvivő.

Mint mondta, a magyar állampolgárok esetleges evakuálása kérdésében – velük egyetértésben –, az uniós konzuli együttműködés keretében, a partnerekkel szorosan egyeztetve járnak el. Magyar közintézménynek ingatlanja, épülete Grúziában nincs.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Külügyminisztérium már korábban döntést hozott magyar nagykövetség megnyitásáról a grúz fővárosban, Tbilisziben. A kijelölt nagykövetet a külügyi bizottság meghallgatta, felkészülése folyamatban van, de amíg harcok vannak, addig nem foglalja el állomáshelyét - jelentette be.

Daróczi Dávid hangsúlyozta, hogy a magyar kormány üdvözöli a korábban bejelentett grúz békekötési szándékot és a béketerv aláírását, valamint az orosz elnöki hivatal bejelentését a katonai akciók leállításáról.

A kormányszóvivő szerint Magyarország aggodalommal figyeli a grúziai eseményeket, a harci cselekményeket, amelyek hatással lehetnek az egész kaukázusi régió biztonságára, fenyegetve a nemzetközi békét és biztonságot.

A jelenlegi legfontosabb célkitűzés minden fegyveres összecsapás és harci cselekmény azonnali és teljes körű megszüntetése. A kormánynak meggyőződése, hogy a rendezés csak tárgyalás és a nemzetközi közösség bevonása útján lehetséges - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarország kiáll Grúzia területi integritása, szuverenitása és nemzetközileg elismert, a konfliktus kirobbanása előtti határának tiszteletben tartása mellett. Megítélésünk szerint az orosz fegyveres fellépés mind mértékét, mind földrajzi kiterjedését tekintve aránytalan volt, Magyarország támogatja az érintett feleket és nemzetközi szervezeteket a konfliktus mielőbbi békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseikben - hangoztatta Daróczi Dávid.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását