2024. június 1. - Tünde

EKI az MTI-ben: sok-sok dokumentáció

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) 12 ezer iratfolyóméter betegdokumentációt vett át a tavaly áprilisi kórházátalakítások után megszűntetésre ítélt intézményektől - mondta el Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója az MTI-nek.
2008. március 6. csütörtök 08:27 - Hírextra
A papíralapú dokumentációkon kívül az intézethez kerültek a különböző röntgenfilmek, digitális felvételek, valamint szervszövet-minták; ezek elhelyezéséről folyik az egyeztetés az intézet, az Egészségügyi Minisztérium, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az ombudsman bevonásával.

Kárpáti Zsuzsa hozzátette, közbeszerzési eljárás fogja eldönteni, hogy ezek a dokumentumok hova kerüljenek és hogyan dolgozzák fel azokat. A kórházak működési dokumentációi az EKI kiskunlacházi raktárában kapnak majd helyet.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a megszűnő intézmények eszközeinek egy része átkerül a feladatot átvevő kórházakba, a megmaradókat az EKI leltárba veszi és később árverezésre bocsátja. Kárpáti Zsuzsa elmondta, a Svábhegyi Gyermekallergiológiai és Pullmonológiai Intézetnél a leltárt befejezték, március 31-vel szűnik meg az intézet. Az itt lévő eszközök az EKI kezelésébe kerülnek, az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézetnél (OPNI) és a szintén megszűnő Országos Gyógyintézeti Központnál (OGYK) még folyik az eszközök számba vétele, de március végére itt is végeznek a munkával.

A megszűnő intézetek adósságállományáról szólva Kárpáti Zsuzsa elmondta, annak egy részét az intézetek maguk rendezik, a készletgazdálkodási intézet két kórház esetében kapott meghatalmazást arra, hogy "harmadik félként" segítsen a tartozások felszámolásában, és "alkudjon".

Az OGYK pénzügyi rendezését tavaly decemberben kezdték meg, az EKI 2,4 milliárd forintot kapott a gyógyintézeti központ adósságrendezésére.

Kárpáti Zsuzsa elmondása szerint volt olyan beszállító, amely kintlévőségének 20 százalékát elengedte, de van olyan gyógyszergyár, amely nem hajlandó engedni a tartozásból. Egyezség a kórház és a beszállítók között csak akkor jöhet létre, ha rajtuk kívül azt az EKI és az Egészségügyi Minisztérium is jóváhagyja. A gyógyintézeti központ esetében találtak 2004-es, 2005-ös kifizetetlen számlákat is - tette hozzá.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet - amelyet összevontak a Péterfy Sándor utcai kórházzal - esetében 670 millió forint állt az EKI rendelkezésére, hogy közreműködjön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását