2024. március 29. - Auguszta

Grúzia várja a Nyugat lépéseit

Grúzia magyarországi nagykövete aktív lépéseket vár a nemzetközi közösségtől az orosz agresszió ellen. Constantine Zhgenti erről azután nyilatkozott újságíróknak, hogy tárgyalt Németh Zsolttal, a Fidesz külügyi kabinetvezetőjével, aki pártja nevében mélys
2008. augusztus 12. kedd 17:35 - Hírextra
A nagykövet hangsúlyozta: várják az Európai Unió külügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülését, és a keddi brüsszeli NATO tanácskozás eredményeit is. Szerinte, ha nemzetközi közösség "nyugodt marad" és csak a nyilatkozatok szintjén nyilvánul meg, akkor ez a helyzet akár évekig eltarthat.

Ezért - folytatta - azt remélik, hogy a nemzetközi közösség aktívabb lépéseket tesz, nem Grúzia támogatására, hanem az orosz agresszió ellen, így a helyzet változhat a korábbi befagyott állapothoz képest.

Németh Zsolt a Fidesz nevében elítélte az orosz agressziót, és azt kérte a kormánytól, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén kezdeményezze az EU és Oroszország közötti intézményes párbeszéd szüneteltetését, amíg fennáll az orosz katonai agresszió, és Grúzia területi integritásának sérelme.

A Fidesz szerint az orosz állampolgárok vízummentes EU-beutazásáról szóló egyeztetéseket is be kell fagyasztani, amíg Oroszország nem szünteti be a Grúzia elleni agressziót.

Grúzia magyarországi nagykövete "jól megtervezett akciónak" nevezte a múlt héten Dél-Oszétiában történteket. Mint mondta, dél-oszétiai területről érkeztek támadások grúz települések ellen, amire hangsúlyozottan nem a grúz katonaság, hanem a grúz rendőrség válaszolt, azonban a rendőri erők már nem a dél-oszét szeparatistákkal, hanem több mint ezer orosz tankkal és a tízezer orosz katonával találták magukat szembe.

A nagykövet úgy vélte, Oroszországnak az volt a célja az agresszióval, hogy megbuktassa a grúz kormányt, és kikényszerítse Mihail Szaakasvili elnök távozását, és ezt az orosz külügyminiszter nyíltan ki is mondta. A grúz diplomata felhívta a figyelmet, hogy Oroszország egy demokratikusan megválasztott vezető elmozdítását követeli, holott a 21. században nem lehet ilyen kijelentéseket tenni, még akkor sem, ha egy szuperhatalomról van szó.

Arra a kérdésre, hogy a háború hogyan befolyásolhatja Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát, a diplomata azt mondta: egyelőre nem a NATO-tagság a fontos, mert az szerinte hosszú évek múlva következhet csak be. Hozzátette: az oroszoknak valószínűleg céljuk volt a csatlakozási folyamat megakasztása, de fontosabb nekik, hogy Szakaasvili megbukjon, hiszen Oroszország érdekeivel szemben áll egy olyan demokratikus és szabad állam, amely a NATO felé orientált.

Németh Zsolt szerint ugyanakkor az események fel is gyorsíthatják a két állam a NATO-csatlakozását, ha a nyugati közösségnek működik az önvédelmi reflexe. Mint mondta, az utóbbi években Oroszország egyre durvább eszközöket alkalmaz a "közel-külfölddel" szemben, és NATO végét jelentené, ha Oroszországnak vétójogot adna, hogy mely államot veheti fel a tagjai sorába és melyiket nem.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy pártja támogatja Grúzia legitim vezetését és lakosságát. Mint mondta, azért tartják agressziónak Oroszország fellépését, mert aránytalan mértékű ,és Grúzia egész területére kiterjed, mert megpróbálja ellehetetleníteni Grúzia működőképességét, mert nem csak katonai célpontokat támad, és mert alig burkoltan kinyilvánította, hogy célja Grúzia legitim vezetésének eltávolítása.

A Fidesz ezt a katonai agressziót mélységesen elítéli, és támogatja azokat a nemzetközi és uniós erőfeszítéseket, amelyek azt szolgálják, hogy Oroszország azonnal fogadja el a tűzszünetet, és diplomáciai úton folytatódjon a konfliktus rendezése - mondta Németh Zsolt. Hozzátette: a Fidesz támogatja a lengyel-litván-ukrán javaslatot is, amely a tűszünet létrejöttét követően azt kezdeményezi, hogy európai békefenntartó erők vonuljanak a térségbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását