2024. május 9. - Gergely

Dachsteini látványosság: kukucskálóablak egy gleccserhasadék oldalában

A gleccserhasadékoktól még a legtapasztaltabb hegymászók is rettegnek, ám az Ausztriában található dachsteini jégpalota most rendkívüli látványossággal szolgál: a látogatók minden veszély nélkül bepillanthatnak egy negyven méter hosszú és tizenhét méter m
2008. augusztus 12. kedd 13:22 - Hírextra

A hasadékra véletlenül, a Dachstein-hegység gleccserébe "vájt" jégpalota kialakítása közben bukkantak rá. A szakadék természetes módon képződött, és belsejében hatalmas, nyolcvan centiméter átmérőjű jégkristályok láthatók. A palota jégművészei egyfajta ökörszemablakot vágtak a hasadék oldalába, a látogatók azon keresztül - fejüket kidugva - kukucskálhatnak be a résbe.

Gleccserhasadékok általában akkor alakulnak ki, ha a jégfolyam természetes mozgását valami - például egy szikla kitüremkedése - megakadályozza a mélyben, vagy ha több gleccser egymásba torkollik. A hegymászók különösen azért tartják veszélyesnek és alattomosnak ezeket a réseket, mert gyakran hó borítja a tetejüket, és így észrevehetetlenek. Évente több tucat alpinista zuhan gleccserhasadékba, nem egyszer halálosan megsebesülve. Legutóbb augusztus elején, a Himalája nyugati nyúlványát képező Nanga Parbat megmászása közben vesztette életét egy hegymászó - a dél-tiroli Karl Unterkircher - gleccserszurdokban.

A Dachstein-jégpalota önmagában is egyedülálló turistalátványosság, amely a gleccser legbelsejét tárja fel az érdeklődők előtt. Több mint egy éven át készült, mások között kínai jégművészek közreműködésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását