2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kísérletezés és innováció

A kísérletezés és az innováció nem újkori találmány, már a nyílhegyeket is experimentális úton tökéletesítették - állítják amerikai régészek.
2008. június 13. péntek 09:37 - Hírextra
R. Lee Lymann, a Missouri Egyetem antropológiai intézetének professzora kutatásai során munkatársaival három különböző földrajzi régióban fellelt több mint ezer dárda- és nyílhegyet elemzett - olvasható a ScienceDaily című angol nyelvű tudományos hírportálon.

Véleménye szerint, amikor az íj és a nyíl mintegy 1500 éve megjelent Észak-Amerikában, az új fegyver kiszorította az addig egyeduralkodó dárdát és a dárdavetőt, alapvetően megváltoztatva a hadviselést és a vadászatot.

Az új fegyvernem "hadrendbe állítása" innovatív gondolkodást igényelt. A korabeli fegyverkészítők ugyanis nem értették pontosan a nyílvessző repülésdinamikáját, sem az íj működési mechanizmusát, így tapasztalati úton próbálták kikísérletezni a nyílhegyek és az íjak optimális kombinációját.

Lyman professzor szerint az egyik változás indukálta a másikat: amennyiben valamilyen eszköz hosszabbá vált, óhatatlanul súlya is megnőtt.

A fegyverkészítők tapasztalati úton kísérletezték ki a leghatékonyabb nyílhegyeket, ennek során számtalan változat született meg. A tudósok ugyanis bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy az íj és a nyílvessző megjelenése idején robbanásszerűen megnőtt a hajítófegyverek számára készített hegyek száma.

A nyílhegyek esetében kiindulópontként a dárdahegyek szolgáltak: azokat alakítgatták, míg meg nem született a tökéletes változat. Régészetileg ez az innovációs folyamat a hajítófegyverek számára készült hegyek széles skáláján keresztül követhető végig, amely bemutatja az átmenetet a dárda, valamint az íj meg a nyílvessző kora között. A kevésbé hatékony "modelleket" kiselejtezték, így a későbbiek során a nyílhegyválaszték leszűkült.

Lyman professzor tanulmánya, amely Az észak-amerikai dárdahegyek és nyílhegyek variációi címet viseli, a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban ősszel lát napvilágot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását