2024. május 4. - Mónika, Flórián

A spliti szakkonzul tapasztalatai

A közlekedés, a biztosítás, sőt a fényképezés terén is megfontoltságra és óvatosságra inti a Horvátországba utazókat a nyaranként Dalmáciában és az adriai szigeteken szolgálatot teljesítő szakkonzul.
2008. augusztus 12. kedd 18:10 - Hírextra
Vujicsics Marietta kollégájával váltva harmadik éve látja el a kihelyezett konzuli teendőket a június 15. és szeptember 15. közötti időszakban. Kedden az MTI-nek elmondta: tapasztalatai szerint egyre nagyobb az igény az éjjel-nappali szolgálatukra, mert a számos közlekedési baleset, szabálysértés vagy akár orvosi vagy jogi probléma miatt naponta négy-öt alkalommal hívják őket.

A szakkonzul a Zárától (Zadar) délre eső horvátországi területeken, valamint az adriai szigeteken nyújt segítséget a bajba került vagy információra szoruló magyaroknak. "Egy laptop, egy mobiltelefon és egy autó a felszerelésünk, itt a konzul megy az ügyfelek után" - összegezte munkájának "segítőit".

Általában a nyelvtudás hiánya miatt nehezen boldogulnak a magyar állampolgárok a hivatalos szervekkel, de ma már a megyei rendőrkapitányságokon is ismerik a magyar konzul telefonszámát, számos esetben előbb hívják a rendőrök, mint akár a bajbajutottak. "Sokszor távtolmácsolással is számos ügyet rövidre lehet zárni", de akadnak esetek, amikor több száz kilométert is kell autóznia, hogy a helyszínen tudjon segítséget nyújtani.

Idén szerencsére egyetlen magyar állampolgár sem vesztette életét a horvát utakon közlekedési balesetben, de mindennaposak a kisebb vagy nagyobb karambolok, koccanások.

Tapasztalatai szerint az autóvezetők sokszor fáradtan ülnek a volán mögé, ismeretlen utakon, éjszaka autózva sem tartják be a sebességhatárokat, vagy alkoholfogyasztás után vezetik autójukat. Ilyenkor gyakran a saját hibájukból törik össze autójukat, rosszabb esetben a bent ülők is megsérülnek. Többször történt már baleset a tengerparton motort bérlő magyarokkal is meggondolatlanságuk miatt.

A balesetek mellett szintén sok feladatot ad a konzulnak a magyarok számos szabálysértési ügye. Tiltott helyen való parkolás vagy más szabálysértések esetén előfordul, hogy bíróság dönt a magyar állampolgár ügyéről, ilyenkor szintén szükség van a segítségre. Vujicsics Mariettának nemrég kórházba kellett elkísérnie egy sérültet, hogy látleletet vegyenek róla, ami a bírósági tárgyaláshoz bizonyítékként kellett.

Nem ritkán előfordul az is, hogy egészségügyi problémával keresik meg a konzult, kórházat kell keresni vagy mentőt hívni, de minden évben előfordul haláleset, akárcsak egy rosszullét következményeként is. Ezért tanácsolja, hogy az ingyenesen kiváltható európai egészségbiztosítási kártya és balesetbiztosítás nélkül senki ne induljon nyaralni, mert több száz kunába kerülhet egy egyszerű orvosi vizsgálat is.

Néhány héttel ezelőtt egy fiatal magyar pár autója teljesen kiégett az A1-es autópályán, sérülés nélkül megúszták a bent ülők, de mindenük odaveszett. Sem az autóra, sem a poggyászra nem volt biztosításuk, így a Volánbusz egyik járatával a diplomata úgy tudta hazaküldeni a fiatalokat, hogy ők majd utólag térítik meg az útiköltséget.

Kellemetlen tapasztalatként számolt be a konzul arról, hogy a biztosítás sem minden, ugyanis egyes hazai biztosítótársaságok hétvégén nem tartanak telefonos ügyeletet, így viszont segítséget sem lehet tőlük kérni, márpedig Vujicsics Marietta szerint a hétvégéken történik a legtöbb baj, a legsúlyosabb balesetek.

Bűnügyi szempontból kedvezőbb az idei nyár, mert eddig a korábbinál kevesebb magyart loptak meg vagy raboltak ki Horvátországban. Tanulságos lehet viszont az a nemrég történt eset, amelynek során egy magyar családnak egy magyarul beszélő idegen felajánlotta, hogy segít pénzt váltani. A család oda is adta a pénzét, amire azóta hiába várnak.

Eddig nem fordult elő olyan eset, mint ami nemrég egy magyar fiatallal történt a tengerparti táj fényképezése során. Egy helybéli ugyanis elragadta a gépét, mert szerinte az ő családját fotózta a strandon, és ebből rendőrségi ügy lett. A konzul távtolmácsolással segített a magyar férfinak, akinek végül megtérítették a fényképezőgépben esett kárt. A konzul szerint egyáltalán nem jellemző az ilyen eset, de a fotózás sértheti mások érzékenységét, ezért nem árt óvatosnak lenni e téren is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását