2024. május 3. - Tímea, Irma

Szilvalekvárfőző Guinness-rekordkísérlet

Guinness-rekordkísérlet is lesz a szatmárcsekei X. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen, amely a hét végén megkezdődött Szatmári Fesztivál egyik legnagyobb rendezvényének számít - közölte Sarkady Pál István, a település polgármestere hétfőn nyíregyházi s
2008. augusztus 11. hétfő 11:54 - Hírextra
Az egy időben, az egyszerre legtöbb üstben főzött szilvalekvár világcsúcsát szeretnénk felállítani, s várjuk a rekordkísérletet tevők közé a jelentkezőket az augusztus 22-23-i rendezvényre - mondta az önkormányzati vezető.

Hozzátette: száznál több szakácscsapatra számítanak, amelyek az első napon saját maguk rakják majd ki vályogból az üstök katlanját, s készítik el sátraikat.

A megmosott, kimagozott, ledarált szilvát egy nap, egy éjjel főzik majd a versenyzők, miközben a jó hangulatról közös mulatozáson gondoskodnak, a programban közreműködő kulturális együttesekkel, zenekarokkal és táncosokkal.

Lesz női és férfi cibereverseny - a készülő lekvár első főzési fázisának masszáját hívják így -, valamint birkózó- és evővetélkedők is. Sőt, szalonnasütésben is összemérik tudásukat a szakácsok, s az érdeklődőketmegkínálják a reggelivel.

A programban szerepel továbbá veterán motorosok találkozója sétamotorozással, és lovas fogatokon viszik a résztvevőket a település és a környék nevezetességeihez, köztük a szatmárcsekei csónakfejfás temetőben Kölcsey Ferenc síremlékéhez.

A Szatmári Fesztivál egyébként a hét végén a panyolati III. Határmenti Világzenei Fesztivállal és a kölcsei Kőcsi Vásárral, illetve az Öreg-Túr Napjával kezdődött.

Augusztus 16-17-én a fehérgyarmati Gyarmati Vigasságokat, majd 19-én a tiszakóródi V. Nemzetközi Rétesfesztivált tartják. Az utóbbi napon indul a Szatmári Ifjúsági Találkozó Túristvándiban, ahol a program 21-én nemzetközi halászléfőző versennyel zárul.

Az augusztus 22-23-i szatmárcsekei szilvalekvárfőzés után 23-24-én a tunyogmatolcsi Szamos Party Találkozó, 24-25-én a penyigei Szenke-parti Nagyvásár, 30-31-én pedig a milotai Nemzetközi Diófesztivál várja a vendégeket Szatmárba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását