2024. május 2. - Zsigmond

Szenzációs masztodonlelet

Román bányászok egy 2,5 millió éves masztodon szinte teljes csontvázát ásták ki - írja a Der Standard című bécsi lap. A hatóságok közlése szerint a csontváz júniusban Felsőrákos (Racosul de Sus) faluban zajló szénbányászat során bukkant elő.
2008. augusztus 11. hétfő 11:40 - Hírextra
A masztodont a mamuthoz hasonlóan sűrű szőrzet borította, de az ormányosok más nemzetségébe tartozott, mint az és az elefánt. Teste és koponyája hosszúkásabb volt, a döntő különbség azonban a fogaikban rejlett. A lelet valószínűleg a masztodon európai előfordulásának utolsó időszakából származik, ugyanis itt a két-három méter magas és hét méter hosszú állatok két-három millió évvel ezelőtt lassacskán kipusztultak. Észak-amerikai rokonaik még a mamutokkal együtt tartották magukat a legutóbbi jégkorszak végéig, az ember megjelenéséig.

"Ez az egyik leglátványosabb európai lelet," - magyarázta Vlad Codrea régész - "Romániában pedig egyedülálló".

A csontváz csaknem 90 százaléka teljesen ép, csupán a koponya és az agyarak sérültek. Még két hónapba telik, mire teljesen kiássák, ezt követően a közeli Barót múzeumában állítják majd ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását