2024. május 14. - Bonifác

Szávay máris búcsúzott

A 11. helyen kiemelt Szávay Ágnes meglepetésre nem jutott be a legjobb 32 közé egyesben a pekingi olimpia teniszversenyének női tornáján, miután a nyitófordulóban három szettben, 2 óra 50 perc alatt kikapott a kínai Cseng Csiétől (Zheng Jie).
2008. augusztus 11. hétfő 14:21 - Hírextra
Eredmény:
női egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Cseng Csie (kínai)-Szávay Ágnes (11.) 4:6, 6:3, 7:5
----------------------------------------------------
A világranglista 38. helyén álló hazai játékost több mint ezer néző köszöntötte az Olimpiai Központ teniszcentrumának 2-es pályáján, a rangsorban 14. Szávay mögött nem volt ekkora szurkolótábor, mindössze egy néhány fős, de annál hangosabb magyar csoport üdvözölte és bíztatta eddigi egyik legnagyobb sikere helyszínén, de ott volt a lelátón Schmitt Pál MOB-elnök is. A Vasas 19 éves játékosa éppen ebben a létesítményben nyerte meg tavaly októberben a 600 ezer dollár összdíjazású WTA-tornát, azaz szép emlékek birtokában készülődhetett ötkarikás bemutatkozására, az viszont nem volt jó előjel, hogy riválisával eddig mindössze egyszer találkozott, idén, a wimbledoni nyolcaddöntőben, ahol Cseng legyőzte őt.

A 25 esztendős kínai kezdhetett adogatni, s miközben a publikum minden egyes pontját hatalmas üdvrivalgással fogadta, meg is nyerte az első játékot. Szávay azonnal válaszolt, majd 3:2-ig mindenki hozta a saját szerváját, ekkor azonban Cseng kihasználta ellenfele bizonytalankodását és brékelt. A magyar klasszis nem ijedt meg, egyből visszabrékelt és a korábbi gyengébb adogatójáték után remekül szerválva kiegyenlített. A kilencedik gémben egy vitatott pont után Cseng idegeskedni kezdett, ez éppen jól jött Szávaynak, aki az ő szempontjából 0-30-ról fordítva ismét elvette ellenfele adogatását, s így már a szettért szerválhatott. Ezúttal is eredményesen, ezzel 47 perc alatt övé lett az első játszma.



A második felvonás rosszul kezdődött a magyar teniszező számára, az alapvonalról nem hibázó hazai kedvenc egy brékkel pillanatok alatt 3:0-ra, majd 4:1-re elhúzott. Ekkor néhány percre leállt a játék, mert elkezdett szemerkélni az eső, de végül folytatni lehetett a meccset. A kényszerszünet nem zavarta meg Csenget, tovább menetelt a játszmanyerés felé, 2:5-nél Szávaynak már a szettben maradásért kellett szerválnia. Ezt ugyan sikerrel tette, de a következő gém a fergeteges buzdításban részesülő kínaié lett, aki ezzel újabb 46 perc elteltével kiegyenlített.

Ez feldühítette a magyart, aki a döntő szett elején sem tudott megnyugodni, még az ütőjét is eldobta egy elvesztett pont után, de végül megnyerte első adogatójátékát. A folytatásban azonban továbbra sem találta az ellenszert riválisa pontos és bombaerős ütéseire, aminek az lett a következménye, hogy Cseng egy újabb brékkel 3:1-re ellépett. Időközben besötétedett, így villanyfénynél folytatták a csatát a felek. A következő gém is a hazai játékosé lett, így csakúgy, mint első és a második szettben, 4:2-es előnyre tett szert. A kérdés csak volt, hogy Szávay fordítani tud-e (mint az elsőben) vagy Cseng begyűjti a játszmát (mint a másodikban). Nos, magyar szempontból örömteli módon az előbbi forgatókönyv ismétlődött: Szávay zsinórban három játékot nyert, s ezzel 5:4-re már nála volt az előny, befejezni azonban nem tudta a találkozót - pedig mindössze két pontra volt ettől -, mert Cseng egyenlített, sőt, a következő játékban vissza is vette a vezetést és a meccsért adogathatott. Hamar meccslabdához jutott, és ki is használta azt, elbúcsúztatva ezzel Szávayt az olimpia egyes tornájának további küzdelmeitől.
Szávay Arn Grétával párosban még érdekelt az ötkarikás játékokon.

 

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását