2024. április 29. - Péter

Nincs a kormány asztalán a gázáremelés javaslata

A gázár-emelés mértékét a Magyar Energiahivatal ajánlása alapján a szakminiszter hirdeti ki, az emelés mértékéről nem tud a kormány - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 11. hétfő 14:18 - Hírextra
Elmondta: a szakminiszter negyedévente rendeletben szabja meg a gáz árát.
A Magyar Energiahivatal sem kommentálta saját javaslatát, így azt a kormány sem tehette meg - fűzte hozzá Daróczi Dávid, aki emlékeztetett arra, hogy a hivatal a szaktárcának, és nem a kormánynak küldi meg árjavaslatát.

A Napi Gazdaság információi szerint Magyar Energia Hivatal (MEH) 11 százalékos kisfogyasztói földgázáremelést tart indokoltnak október 1-jétől; ugyanakkor a hivatal számolt egy "visszafogott" változattal is, amelyben 9,9 százalékos emelés szerepel.

A Magyar Energia Hivatal szóvivője közölte: nem kommentálja a sajtóban megjelent 11 százalékos földgázáremelés hírét, a hivatal elküldte az árváltoztatási javaslatát az energiaügyi minisztériumnak. Hozzátette: az októbertől esedékes árváltoztatásról szóló döntés kizárólagos joga a miniszter kezében van.

Az idén már háromszor volt gázáremelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Akkor az áremelést elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták. A szakma mintegy 12,5 százalékos végfogyasztói áremelést tartott volna szükségesnek.
Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek.

Január elsejétől a lakossági földgázárak 5 százalékkal nőttek, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább.
A földgáz, mint termék árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján a második negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. - közölte korábban a cég szóvivője. Akkor azt mondta: a harmadik negyedévben már 94 dollárral kalkulálnak.

A korábbi tájékoztatás szerint az E.ON Trade Zrt.-nek a múlt év végén még mintegy 35 milliárd forint korábbról felhalmozott olyan vesztesége volt, aminek be kell épülnie a végfelhasználói árba.
A földgáz piaca jelenleg két részre oszlik: közüzemi és szabadpiacra. A lakosságnak 2007 nyara óta módjában áll a szabadpiacon is vásárolni földgázt.

Csak a közüzemi piacon van hatósági ára a földgáznak, és a végfogyasztói ár esetleges változtatásra a jogszabály szerint negyedévente egyszer van lehetőség. Ugyanakkor a változtatás napját a jogszabály nem jelöli meg. A törvény szerint az árrendelet hatályba lépése előtt legalább 30 nappal ki kell hirdetni az árat. A lakosság széles körét érintő kérdésről lévén szó, az energia árának alakulását a végső döntés előtt a kormány általában megtárgyalja.

A gáz árának szociális támogatásáról 2007 októberében hozott kormányrendelet szerint négy jövedelmi kategóriában különböző mértékben kapható támogatás. A rászorultság alapja a nyugdíjminimum, ami 2008. január elsejétől havi 28.460 forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását