2024. április 25. - Márk

Magyarország tűzszünetet sűrget

Magyarország támogatja, hogy mihamarabb megszülessen a tűzszünet Grúzia és Oroszország között a dél-oszétiai háborúban - mondta Kohári Lajos, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn az MTI-nek.
2008. augusztus 11. hétfő 19:01 - Hírextra
"Üdvözöljük a grúz fél jóváhagyását a tűzszünethez, amit nagyon fontos lépésnek tartunk a harci cselekmények befejezése felé, amelyek már eddig is mérhetetlen nagy károkat okoztak emberéletekben és anyagi javakban egyaránt" - mondta Kohári Lajos.

Magyarország támogatja, hogy mihamarabb megszülessen a tűzszünet Oroszország és Grúzia között. Haladéktalanul párbeszédet kell kezdeniük a grúzoknak és az oroszoknak annak érdekében, hogy megoldódjon a válság - fűzte hozzá.

Magyarország támogatja az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökének erőfeszítéseit a helyzet megoldására.

A konfliktusra való tekintettel Göncz Kinga külügyminiszter megszakítja nyári szabadságát és részt vesz az EU külügyminiszterek szerdai tárgyalásán - tette hozzá a helyettes szóvivő.
Grúzia vasárnap adott tűzszüneti parancsot katonáinak, bejelentve, hogy kész azonnal tárgyalásokat kezdeni Moszkvával az ellenségeskedések befejezéséről.

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei hétfőn sürgették, hogy Moszkva fogadja el az azonnali tűzszünetet, amelyet Grúzia kért, illetve tartsa tiszteletben a kaukázusi ország területi integritását.

Napokig tartó tűzpárbaj után Grúzia múlt pénteken indított katonai támadást az országtól elszakadt Dél-Oszétia ellen, azután hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, "helyreállítja az alkotmányos rendet" a területen. Válaszul Oroszország támadást indított a grúz erők ellen. A harcok - amelyekbe Abházia is bekapcsolódott - azóta is zajlanak.

Orosz adatok szerint a háborúnak eddig több mint kétezer civil áldozata van, grúz források több száz orosz katona haláláról beszélnek.Az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a NATO is a dél-oszétiai harcok azonnali befejezésére szólított fel.

Dél-Oszétia (északon) és Abházia (nyugaton) egyaránt a Szovjetunió szétesése után, az 1990-es évek elején megvívott véres háborúban szakadt el Grúziától, amely helyre akarja állítani a fennhatóságát felettük. Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását